Datoria publica a Frantei a atins 114% din PIB in primul trimestru al anului 2025

Data actualizării: 4 iulie 2025

La sfarsitul anului 2024, datoria publica a Frantei a atins un nivel record de 113% din Produsul Intern Brut (PIB). Acest lucru echivaleaza cu o datorie de 48.000 de euro pentru fiecare cetatean francez, a remarcat Pierre Moscovici, presedintele Curtii de Conturi, in luna mai. In primul trimestru al anului 2025, datoria a crescut cu inca 1%, ajungand la 114% din PIB, conform datelor publicate de Institut National des Statistiques (INSEE). Aceasta reprezinta o crestere de 40,5 miliarde de euro, de la 3.305 miliarde de euro la 3.345,8 miliarde de euro.

Cresterea alarmanta a datoriei

Dupa cum a afirmat Le Figaro, aceasta crestere trimestriala este ingrijoratoare, mai ales daca ne uitam la tendinta pe termen lung. In primul trimestru al anului 2024, datoria era de ‘doar’ 110,7% din PIB, iar in primul trimestru din 2017, anul in care Emmanuel Macron a fost ales pentru prima data, datoria era de 98,9% din PIB. Cu alte cuvinte, datoria Frantei a crescut cu peste 1.000 de miliarde de euro in mai putin de zece ani.


‘Aceasta datorie este o sabie a lui Damocles care atarna deasupra tarii noastre si a modelului nostru social’, a declarat prim-ministrul François Bayrou.

De asemenea, povara dobanzilor, adica toate cheltuielile statului destinate platii dobandelor la datorie, a continuat sa creasca: de la un minim de 35 de miliarde de euro in 2018, aceasta a ajuns la 58 de miliarde de euro in 2024.

Retrogradarea ratingului de credit

Principala temere este ca agentiile de rating vor sanctiona datoria Frantei, ceea ce ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al Frantei de la ‘AA’ (calitate buna a creditului) la un simplu ‘A’ (calitate medie). In cazul unei retrogradari, Franta ar urma sa se imprumute la dobanzi mai mari, datorita scaderii cererii.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor incearca sa ‘limiteze impactul asupra cresterii’. Cu toate acestea, cresterea economica nu da semne de imbunatatire in 2025. De la 1,1% din PIB, previziunile Ministerului Economiei pentru cresterea economica din 2026 au scazut la 0,9%, apoi la 0,7%. Unii experti preconizeaza chiar 0,6%, daca nu chiar mai putin.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨