Consiliul Europei anunță înființarea unui Tribunal Special pentru Ucraina pentru a judeca criminalii de război

Data actualizării: 4 iulie 2025

Consiliul Europei (CoE), o organizație cuprinzând 46 de state, a anunțat înființarea unui Tribunal Special pentru Ucraina. Acesta va avea misiunea de a judeca pe cei vinovați de ‘crima de agresiune împotriva Ucrainei’.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit această ocazie pentru a indica spre Vladimir Putin, cerând ca acesta să fie judecat de noul tribunal. ‘Toți criminalii de război trebuie să știe că se va face dreptate, iar asta include Rusia’, a declarat Zelenski.


Un pas decisiv pentru dreptate

Președintele Consiliului Europei, Alain Berset, a descris această mișcare drept un pas decisiv. ‘Această semnare este o etapă decisivă către înființarea unui Tribunal Special pentru crima de agresiune comisă în Ucraina’, a scris Berset.

Acesta este pentru prima dată când se înființează un Tribunal Special sub egida CoE, organizația care veghează asupra drepturilor omului pe continent. Ucraina este membră a CoE, în timp ce Rusia a fost exclusă după ce a lansat un război la scară mare împotriva Ucrainei în februarie 2022, conflict care încă se desfășoară.

Rolul Tribunalului Special

Un tribunal special are ca scop judecarea celor vinovați de încălcări grave ale drepturilor omului în cadrul unui anumit conflict, așa cum s-a întâmplat în cazul crimelor din fostele republici iugoslave sau genocidului tutsi din Rwanda.

Inființarea Tribunalului Special pentru Ucraina – anunțată la 9 mai, la Liov, de către Ucraina și aliații săi europeni – permite ocolirea imposibilității judecării crimei de agresiune la Curtea Penală Internațională (CPI), nerecunoscută de Moscova. ‘Acordul de azi și acest tribunal ne dau o adevărată șansă să obținem dreptate împotriva crimei de agresiune’, a subliniat Volodimir Zelenski.

Deși Tribunalul Special are potențialul de a urmări pe președintele rus Vladimir Putin și pe alți oficiali de rang înalt, aceștia ar putea fi scutiți de urmărire atât timp cât sunt în funcție.

Consiliul Europei este și la baza unei inițiative de creare a unui Registru al Pagubelor cauzate de Războiul din Ucraina. Acest registru a primit ‘peste 34.000 de cereri de indemnizație până în prezent’, a anunțat Alain Berset.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨