Uniunea Europeana si Canada consolideaza parteneriatul in domeniul securitatii si apararii

Uniunea Europeană și Canada semnează o serie de acorduri care aduc în prim-plan cooperarea în domeniul securității și apărării. Acest demers este realizat în contextul în care tensiunile geopolitice sunt în continuă creștere.
Un moment istoric pentru Uniunea Europeană și Canada
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și António Costa, președintele Consiliului European, alături de premierul Canadei, Mark Carney, au stabilit „avansarea cooperării în materie de securitate”, în cadrul unui summit desfășurat în Olanda. „Uniunea Europeană și Guvernul de la Ottawa au semnat un Acord de Parteneriat în materie de Securitate și Apărare care va accelera contribuția Canadei la evoluția arhitecturii de securitate a Europei”, a comunicat Comisia Europeană.
În plus, Canada va avea acces la sistemul european privind achizițiile de armament, ceea ce va stimula investițiile în apărare. „Este vorba de un moment istoric, în care Uniunea Europeană și Canada consolidează parteneriatul strategic, fondat pe încredere și pe valori comune, pe legături istorice și cooperare economică”, se subliniază în comunicatul Comisiei Europene.
Cooperare extinsă în domenii esențiale
Parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Canada nu se limitează doar la securitate, ci se extinde și în alte domenii. Liderii au convenit să intensifice cooperarea și în materie de minerale esențiale. În plus, se vor încerca aplicarea unor modele de dezvoltare axate pe tehnologii ecologice în sectoarele industriale.
„La nivel digital, există un potențial imens de cooperare, astfel că liderii Uniunii Europene și Canadei au stabilit să avanseze proiectul unui Acord Comercial Digital, prin alinierea standardelor și a infrastructurii, prin cooperarea în domeniile securității cibernetice, inteligenței artificiale și tehnologiilor cuantice”, se menționează în comunicatul Comisiei Europene.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨