Perturbări în transportul de petrol prin Strâmtoarea Ormuz în contextul tensiunilor cu Iranul

Data actualizării: 4 iulie 2025

Într-o atmosferă de incertitudine și tensiuni crescânde, cel puțin trei nave folosite la transportul de petrol și chimicale și-au schimbat cursul și s-au îndepărtat de Strâmtoarea Ormuz. Aceasta vine în contextul în care Iranul ar putea lua măsuri de represalii în regiune, ca urmare a deciziei Washingtonului de a se alătura atacurilor Israelului împotriva Iranului.

Impactul asupra economiei mondiale

Închiderea Strâmtorii Ormuz dintre Iran și Oman, prin care trece aproximativ 20% din cererea globală de petrol și gaze, ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale. Această posibilitate a alimentat previziunile privind creșterea prețului petrolului până la 100 de dolari pe baril. Perturbările sunt deja evidente, petrolierele evitând să petreacă mai mult timp decât este necesar în strâmtoare, au declarat surse din industrie.


Reacțiile companiilor de transport maritim

Conform datelor de pe portalul Marine Traffic, navele “Marie C” și “Red Ruby”, care navigau anterior spre Strâmtoare, fără încărcătură la bord, au aruncat ancora în apropiere de Fujairah, pe coasta Emiratelor Arabe Unite. O a treia navă, “Kohzan Maru”, naviga în Golful Oman, aproape de apele Omanului, conform datelor de pe platforma MarineTraffic.

„Navele vor intra în regiune numai atunci când se apropie ora de încărcare”, a declarat KY Lin, purtător de cuvânt la Formosa Petrochemical Corp din Taiwan.

Companiile japoneze Nippon Yusen și Mitsui OSK Lines au anunțat că și-au instruit navele să reducă la minimum timpul petrecut în Golf, în timp ce acestea continuă să tranziteze Strâmtoarea Ormuz. Sentosa Shipbrokers, cu sediul în Singapore, a declarat că, în ultima săptămână, numărul petrolierelor goale care intră în Golf a scăzut cu 32%, în timp ce numărul de petroliere încărcate care pleacă a scăzut cu 27% față de nivelurile de la începutul lunii mai.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨