Lider al opozitiei belaruse, Serghei Tihanuski, printre detinutii eliberati de Lukasenko dupa intalnire cu emisarul lui Trump

Data actualizării: 4 iulie 2025

Președintele belarus Alexander Lukașenko a decis să îl elibereze din închisoare pe Serghei Țihanuski, un lider al opoziției din Belarus, precum și pe mai mult de o duzină de alți deținuți politici și jurnaliști, o decizie surpriză, în urma unei întâlniri cu emisarul special al lui Doland Trump.

Detinutii eliberati

Cei 14 prizonieri eliberați sâmbătă au fost aduși în Lituania. Printre aceștia se numără cinci belaruși, trei polonezi, doi letoni și cetățeni din Japonia, Suedia și Estonia. Un purtător de cuvânt al prim-ministrului lituanian a declarat că prizonierii au fost eliberați de Lukașenko în urma unei întrevederi cu Keith Kellogg, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, sâmbătă, conform Financial Times.


„Nu am terminat. 1.150 de prizonieri politici rămân în spatele gratiilor. Toți trebuie să fie eliberați”, a declarat Sviatlana Țihanuskaia, sotia lui Tihanuski.

Impactul eliberarii

Lukașenko, primul și singurul președinte al Belarusului din 1994, poate prezenta vizita emisarului american ca pe un progres diplomatic după ani de izolare politică pentru reprimarea disidenței interne și pentru sprijinul său pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Țihanuski a făcut un apel la Donald Trump să ceară eliberarea prizonierilor politici. El a fost arestat în 2020, când plănuia să candideze la președinție împotriva lui Lukașenko în alegerile din vara acelui an și în 2021 a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

„Este inuman. Este un coșmar. Ei trebuie să oprească asta. Trebuie să scoatem oamenii afară”, a declarat Tihanuski referindu-se la conditiile din inchisoare. El a făcut apel la președintele SUA pentru mai mult ajutor. „Trump are atâta putere și atâtea posibilități, încât cu un singur cuvânt ar putea elibera toți prizonierii politici. Îi cer să spună acest cuvânt acum”, a adăugat el.

Țihanuski a mai spus că ceea ce își dorește cel mai mult Belarusul este eliminarea sancțiunilor americane. Dupa arestarea sa, trei femei au fost varful de lance al campaniei electorale – Țihanuskaia, Veronika Țepkalo (soția unui alt candidat exclus), și Maria Kolesnikova. Lukașenko a revendicat victoria în alegeri, dar opoziția a contestat rezultatul, indicând dovezi că votul a fost fraudat și declanșând un val de proteste care a zguduit țara timp de luni de zile.

Mii de persoane au fost încarcerate, inclusiv Kolesnikova. Aceasta rămâne în închisoare, la fel ca Ales Bialiatski (laureat al Premiului Nobel pentru Pace), liderul opoziției Viktor Babariko și mulți alții.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨