Asteroidul 2024 YR4 ar putea provoca o ploaie de meteoriți după posibila coliziune cu Luna

Astronomii estimează că există o probabilitate de 4,3% ca asteroidul 2024 YR4 să intre în coliziune cu Luna în anul 2032. Această coliziune ar putea provoca o ploaie de meteoriți pe Pământ, spectaculoasă, dar inofensivă, potrivit cercetătorilor.
Observațiile Telescopului Spațial James Webb
La începutul acestui an, asteroidul 2024 YR4 a ajuns în centrul atenției când agențiile spațiale au anunțat că monitorizează acest corp ceresc cu diametrul de 60 de metri în contextul riscului de impact cu Pământul în 2032. Ulterior, noi observații au exclus posibilitatea unui impact direct cu planeta noastră, însă probabilitatea ca 2024 YR4 să lovească Luna a crescut la 4,3%, conform datelor colectate de Telescopul Spațial James Webb, în luna mai.
Impactul asteroidului cu Luna ar fi „comparabil cu o explozie nucleară de amploare”
Consecințele unei posibile coliziuni
Paul Wiegert, de la Universitatea Western Ontario din Canada, a explicat că 2024 YR4 ar fi cel mai mare asteroid care lovește Luna, în ultimii aproximativ 5.000 de ani. Impactul ar fi „comparabil cu o explozie nucleară de amploare în ceea ce privește cantitatea de energie eliberată”. Până la 100 de milioane de kilograme de materie ar fi ejectate din suprafața selenară, conform simulărilor efectuate de cercetători.
În cazul în care asteroidul ar lovi fața nevăzută a Lunii, până la 10% din aceste resturi ar fi atrase de gravitația Pământului. În zilele următoare impactului, numărul meteoriților ar crește de peste 1.000 de ori comparativ cu numărul obișnuit. Aceste mici resturi s-ar dezintegra însă în atmosferă și nu ar reprezenta un pericol pentru oamenii de pe Pământ, care ar asista la o ploaie de meteoriți „spectaculoasă”.
2024 YR4 se va îndepărta considerabil de Pământ, până la o revenire în 2028, când traiectoria sa va deveni din nou observabilă. În cazul în care riscul unei coliziuni cu Luna ar crește, acest lucru l-ar transforma într-o „țintă bună” pentru un exercițiu de apărare planetară.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨