Eurodeputat AUR inițiază moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen

Data actualizării: 4 iulie 2025

Conservatorii europeni, sub coordonarea europarlamentarului AUR, Gheorghe Piperea, afiliat grupului ECR, strâng semnături în Parlamentul European cu intenția de a o destitui pe Ursula von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Moțiunea de cenzură este fundamentată pe acuzații de lipsă de transparență în relația cu compania Pfizer/BioNTech în perioada achiziționării vaccinurilor COVID-19.

Allegații de lipsă de transparență

În textul moțiunii de cenzură se menționează că Ursula von der Leyen nu a pus la dispoziție documentele referitoare la relația sa cu Pfizer/BioNTech unei jurnaliste, Matina Stevi, de la The New York Times, și nici mesajele dintre ea și directorul companiei Pfizer, Albert Bourla. Această acțiune este considerată o încălcare a obligației de transparență a Comisiei, conform hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene din 25 mai 2025.


„Având în vedere hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene din 25 mai 2025, în cauzele Stevi – The New York Times/Comisia, care au clarificat că obligația de transparență a Comisiei este fundamentală și că refuzul de a divulga documente trebuie să fie strict justificat prin motive imperioase”, se arată în textul moțiunii de cenzură.

Se mai susține că mesajele dintre șefa Comisiei și directorul Pfizer, au fost „șterse sau ascunse atunci când a fost vorba despre prețuri”.

Procedura în Parlamentul European

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie votată în plen, trebuie să aibă susținere politică. Potrivit art. 127 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, o zecime dintre membrii care compun Parlamentul poate depune la Președintele Parlamentului o moțiune de cenzură împotriva Comisiei. Moțiunea are susținerea grupului reformiștilor și conservatorilor europeni, din care și AUR face parte, a grupului „Europe of Sovereign Nations” (ESN), a „Identity and Democracy” (ID), dar și a mai multor eurodeputați neafiliați din PE.

În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată cu o majoritate de două treimi din totalul voturilor exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul, rezultatul votului este notificat Președintelui Consiliului și Președintelui Comisiei.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨