Lagarde avertizeaza asupra efectelor fragmentarii sistemului comercial

Data actualizării: 4 iulie 2025

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a subliniat recent necesitatea intensificării cooperării economice la nivel internațional, în contextul unui sistem comercial global tot mai fragmentat. Într-un discurs rostit în Beijing, Lagarde a atras atenția asupra costurilor crescânde ale lipsei de cooperare și a complexității tot mai mari a peisajului geopolitic.

Tensiunile comerciale și geopolitice

Economia mondială s-a modificat dramatic. În ultimii ani, au apărut tensiuni comerciale, iar peisajul geopolitic tensionat face tot mai dificilă cooperarea internațională”, a afirmat Lagarde. Ea a subliniat că, deși stimulentele pentru cooperare sunt reduse, costurile de a nu face acest lucru se amplifică. „Mizele sunt mari. Dacă vrem să evităm rezultatele slabe, trebuie să acționăm cu toții în sensul susținerii cooperării globale într-o lume fragmentată”, a mai spus președintele BCE.


Comerțul mondial, afectat de lipsa garanțiilor de securitate

Lagarde a notat că schimburile comerciale globale, care depășesc 30.000 de miliarde de dolari pe an, au început să se degradeze. „Globalizarea a început să se degradeze, într-o lume în care, din ce în ce mai mult, nu toate națiunile beneficiază de aceleași garanții de securitate sau de alianțe strategice”, a atras atenția președintele BCE. Ea a argumentat că erodarea alinierii între relațiile comerciale și alianțele de securitate a lăsat mai expus sistemul mondial, o vulnerabilitate observată acum în timp real.

„Fragmentarea este cauzată de două forțe: în primul rând, este vorba de realinierea geopolitică, iar a doua forță este percepția privind relațiile comerciale incorecte”, a subliniat președintele BCE.

Lagarde a avertizat că „politicile comerciale coercitive”, o referire la tarifele impuse de Administrația SUA, „nu reprezintă o soluție sustenabilă” la actualele tensiuni. Ea a făcut apel la toate țările să analizeze modalități de ajustare a politicilor structurale și fiscale astfel încât să reducă rolul acestora în alimentarea tensiunilor comerciale. „Într-o lume fragmentată, regiunile trebuie să colaboreze pentru a susține comerțul global, care a produs prosperitate în ultimele decenii”, a concluzionat Christine Lagarde.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨