Vanuatu analizează revocarea cetățeniei lui Andrew Tate obținută prin pașaport de aur

Andrew Tate se confruntă cu posibilitatea de a-și pierde cetățenia Vanuatu, după ce a fost dezvăluit că a obținut un pașaport de aur în același timp cu arestarea sa în România, în 2022, pentru agresiune fizică și trafic de persoane. Acesta a obținut cetățenia în cadrul unui program rapid pentru cei care au investit cel puțin 130.000 de dolari în Arhipelagul din Pacific, potrivit unei investigații realizate de Proiectul de Raportare a Criminalității Organizate și a Corupției.
Vanuatu și problema ‘pașapoartelor de aur’
Programul de acordare a cetățeniei prin investiții a ridicat semnificative îngrijorări în ceea ce privește securitatea, determinând Uniunea Europeană să revoce privilegiul pentru libertate de vize pentru Vanuatu, la sfârșitul anului 2024. Un purtător de cuvânt al Guvernului Vanuatu a declarat că autoritățile „analizează” cetățenia lui Andrew Tate.
Odată ce vom avea dosarele, cu siguranță vor fi puse în aplicare procedurile pentru revocarea cetățeniei sale. Guvernul nu dorește să încurajeze acordarea cetățeniei persoanelor cu un istoric suspect. Cei care sunt căutați de țările lor sau care sunt investigați de autorități nu sunt bineveniți să aibă cetățenia Vanuatu
a declarat Kiery Manassah.
Impactul pașapoartelor de aur
Pașapoartele de vânzare sau cetățenia obținută prin programe de investiții reprezintă o sursă de venit pentru țări precum Vanuatu. „A provocat multă tensiune, deoarece este una dintre acele lacune care le permite oamenilor să obțină un pașaport nou sau chiar o identitate nouă și să se sustragă forțelor de ordine”, a menționat Aubrey Belford, redactor principal la OCCRP.
Vanuatu i-a acordat lui Tate cetățenia în decembrie 2022. În aceeași lună, Tate și fratele său, Tristan, au fost arestați în România, aflându-se sub restricții de călătorie. În prezent, nu se știe dacă Tristan Tate ar fi obținut, la rândul său, cetățenia Vanuatu.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨