S-a aflat planul ascuns al partidelor și președintelui. Care vor fi, de fapt, măsurile fiscale noi. Va fi jale!

Partidele politice din România au avansat mai multe propuneri fiscale în cadrul discuțiilor cu președintele Nicușor Dan, potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN.
Printre măsurile discutate se numără: taxarea suplimentară a veniturilor mari, reintroducerea impozitului progresiv, contribuții de sănătate pentru pensiile ridicate, majorarea TVA și a accizelor, dar și impozite sporite pe profit, dividende sau câștiguri din criptomonede.
USR propune privatizări masive și TVA mai mare
Propunerile partidelor, în ciuda impactului major pe care l-ar putea avea, nu sunt însoțite de studii de impact.
PNL ar fi propus o serie de schimbări, printre care creșterea impozitului pe dividende la 16%, impunerea unei cote de 19% pentru impozitul pe profit și introducerea unei contribuții CASS de 10% pentru pensiile care depășesc 2.500 de lei. Niciuna dintre aceste propuneri nu este fundamentată de analize concrete, potrivit surselor citate.
În același timp, PSD a transmis că se opune acestor modificări, iar USR a venit cu o serie de observații și propuneri proprii. Astfel, nu s-a ajuns la un acord politic asupra vreunei direcții fiscale clare, cel puțin până în prezent.
Potrivit acelorași surse, USR a cerut majorarea TVA la 19% în domeniul Horeca și creșterea cotei generale la 21%. În plus, formațiunea vrea listarea sau privatizarea unor companii de stat importante, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanța și Salrom.
Totodată, USR vrea eliminarea facilității fiscale pentru cei care au contracte de muncă și venituri din drepturi de autor. În prezent, aceștia nu plătesc CAS și CASS pentru veniturile din drepturi de autor dacă au și contract de muncă. Propunerea este ca ei să plătească contribuții sociale la nivelul a 6, 12 și 24 de salarii minime. PNL susține această măsură, potrivit surselor Antena 3 CNN.
PSD se opune majorării generale a TVA, susținând că această măsură ar putea bloca economia.
PSD a transmis că se opune ferm ideii de creștere a TVA la 21%, considerând că o astfel de decizie ar adânci riscul de recesiune. Ca alternativă, social-democrații au propus scăderea TVA la 5% pentru produse de bază, cum sunt alimentele și medicamentele, în cazul în care celelalte partide insistă pentru mărirea cotei standard.
O altă propunere aflată în dezbatere este reintroducerea taxei de solidaritate pentru cei cu venituri mari. Potrivit surselor citate de Antena 3 CNN, PSD susține aplicarea unei taxe de 16% pe partea din venitul net care depășește 10.000 de lei, măsură care ar fi valabilă până la 31 decembrie 2025. Impactul estimat al acestei taxe ar fi de aproximativ 4,7 miliarde de lei la bugetul de stat.
De asemenea, PSD propune ca, de la 1 ianuarie 2026, să se aplice un impozit progresiv, estimându-se un aport suplimentar de 0,8% din PIB pe an.
Printre celelalte măsuri susținute de PSD se numără și impozitarea tranzacțiilor de externalizare a veniturilor, cu o cotă de 2% aplicată pe prețurile de transfer. Potrivit estimărilor social-democraților, această măsură ar aduce un plus de 3,5 miliarde de lei la buget.
În același pachet de propuneri, PSD ar mai fi inclus și o creștere cu 20% a accizelor, cu excepția celor aplicate carburanților – benzină și motorină. Alte idei vizează majorarea impozitelor pe jocurile de noroc și introducerea unei supra-accize pentru produsele de lux, mașinile scumpe și bijuteriile. Estimarea impactului acestor măsuri este de 2,8 miliarde de lei anual.
În ceea ce privește cluburile și barurile de noapte, social-democrații iau în calcul eliminarea facilității fiscale prin care acestea beneficiază de un impozit redus pe profit de doar 5%. Eliminarea acestei reduceri ar aduce bugetului aproximativ 0,9 miliarde de lei, conform calculelor făcute de PSD.
Totodată, s-a discutat și despre introducerea unei taxe pe câștigurile din tranzacțiile cu criptomonede, însă această propunere nu a fost agreată de PNL și USR, care se opun în mare parte măsurilor fiscale promovate de PSD.
Președintele cere sprijinul serviciilor în lupta cu evaziunea fiscală
„Am discutat cu premierul interimar Cătălin Predoiu despre includerea combaterii acestui fenomen în Strategia Națională de Apărare”, a declarat șeful statului, citat de Antena 3 CNN.
„Efectele combaterii marii evaziuni fiscale se vor vedea anul viitor, existând eforturi în această direcţie.”
„Primele vizate ar trebui să fie chiar companiile de stat care sunt evazioniste prin tradiție.” – Mircea Coșea
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨