Seceta severa afecteaza peste jumatate din teritoriul Europei si regiunii mediteraneene

Data actualizării: 4 iulie 2025

Seceta devasteaza Europa si regiunea mediteraneeana, cu peste 53% din solurile acestor zone afectate la jumatatea lunii mai, conform unei analize recente. Observatorul European al Secetei (EDO) a inregistrat cea mai mare rata de seceta pentru aceasta perioada a anului, cu o crestere de peste 20 de puncte procentuale fata de media din perioada 2012-2024.

Seceta extrema afecteaza vegetatia si precipitatiile

Indicatorul de seceta al observatorului european Copernicus, bazat pe date culese din satelit, combina trei parametri: precipitatiile, umiditatea solului si starea vegetatiei. In perioada 11-20 mai, 42% din solurile europene si mediteraneene se aflau intr-o stare de deficit de umiditate, iar 5% se aflau intr-o stare de alerta, ceea ce inseamna ca vegetatia crestea anormal sau deloc.


„Tari din nordul, estul si centrul Europei au fost deosebit de afectate, cu niveluri de alerta ridicate. De exemplu, 19% din Ucraina era in alerta.”

Precipitatii scazute si efecte asupra fermierilor

Seceta severa afecteaza deja fermierii si aprovizionarea cu apa. Marea Britanie a cunoscut cea mai fierbinte si mai secetoasa primavara din ultimii peste 50 de ani, cu doar 128,2 milimetri de ploaie intre inceputul lunii martie si sfarsitul lunii mai. Anglia a cunoscut cea mai secetoasa primavara din ultimii peste 100 de ani.

Desi nu se aflau in stare de alerta, unele tari au fost afectate semnificativ de seceta la toate nivelurile la mijlocul lunii mai, in special Marea Britanie (98% din teritoriu). Aceasta situatie a persistat inca de la mijlocul lunii martie, cu o medie de 81% din solurile britanice afectate. Saizeci la suta din soluri au avut un deficit de umiditate in aceasta perioada.

Pe de alta parte, pana la mijlocul lunii mai, Portugalia si Spania au fost, in schimb, crutate, potrivit EDO, cu unele dintre cele mai scazute rate de seceta (0,2% si 2,3%).

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨