Bulgaria se confruntă cu opoziția populației față de trecerea la euro alimentată de campaniile de dezinformare

Bulgaria este pe punctul de a-și atinge obiectivul vechi de decenii de a adera la uniunea monetară euro și de a aprofunda legăturile cu țările mai prospere din Europa de Vest. Cu toate acestea, Guvernul bulgar se confruntă cu o reacție populistă împotriva trecerii la euro, în ajunul unei decizii cheie a Uniunii Europene.
Opoziție față de trecerea la euro
Câteva mii de oameni s-au adunat la Sofia cerând un referendum privind tranziția de la leva la euro. Șeful partidului pro-rus Varazhdane, Kostadin Kostadinov, a spus mulțimii că ‘Bulgaria s-a ridicat și a declarat: Libertate, alegem leva bulgară!’. Temerile legate de inflație, sărăcie și necunoscut se amestecă cu dezinformarea răspândită pe rețelele de socializare care urmărește să întoarcă oamenii împotriva monedei euro.
„Adoptarea monedei euro ne va face să simțim pragul sărăciei. La urma urmei, prețurile vor fi în euro”, spune Tania Ignatova, o pensionară în vârstă de 78 de ani.
Campanii de dezinformare
Campaniile de dezinformare din străinătate au alimentat temerile legate de schimbările economice. Zeci de afirmații false ale oponenților zonei euro au fost publicate pe rețelele de socializare. O postare spune că UE intenționează să ia economiile oamenilor dacă nu le cheltuiesc într-o anumită perioadă. O alta susține că planurile de a introduce o versiune digitală a monedei euro fac parte dintr-un plan de a controla populația.
Analiștii spun că campaniile de dezinformare din străinătate au alimentat temerile legate de schimbările economice care ar putea aduce și mai multă sărăcie. ‘Există o campanie puternică de spălare a creierului bulgarului de rând. Se răspândesc temeri iluzorii, minciuni sunt spuse în gros, fără scrupule și cu nerușinare’, a declarat Ognian Minchev, directorul Institutului pentru Studii Regionale și Internaționale din Sofia.
În ciuda opoziției, Guvernul bulgar a solicitat o trecere în revistă a nivelului de îndeplinire a cerințelor privind inflația scăzută, finanțele publice solide și conformitatea juridică cu instituțiile UE. Miercuri, Comisia Europeană va anunța rezultatele analizei. Dacă Comisia dă undă verde, alte state membre vor decide asupra candidaturii Bulgariei în săptămânile următoare.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨