Ancheta suedeză descoperă abuzuri și fraude în sistemul de adopții internaționale

O anchetă recentă în Suedia a scos la iveală o serie de abuzuri și fraude în sistemul de adopții internaționale din țară, care s-au petrecut pe parcursul a mai multor decenii. În urma acestor descoperiri, comisia de anchetă a recomandat stoparea adopțiilor internaționale.
Investigația adopțiilor internaționale
Comisia de anchetă a fost formată în 2021, în urma unei relatări în ziarul suedez Dagens Nyheter care detalia problemele din sistemul suedez de adopții internaționale. Comisia, prezidată de profesorul în drept Anna Singer de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Uppsala, a investigat posibile nereguli în adopțiile internaționale în Suedia.
„Sarcina a fost de a investiga dacă au existat nereguli despre care actorii suedezi știau, ar fi putut face ceva și au făcut de fapt”, a declarat Singer în timpul unei conferințe de presă.
Abuzuri și fraude în adopțiile internaționale
Anchetatorii au descoperit cazuri confirmate de trafic de copii în fiecare deceniu, din anii 1970 până în anii 2000, inclusiv copii din Sri Lanka, Columbia, Polonia și China. Raportul a descoperit că unii copii aduși în Suedia au fost adoptați fără consimțământul părinților, sau după ce fuseseră în mod fals declarați morți sau dați spre adopție de persoane care nu erau tutorii lor legali.
„În unele cazuri, aceștia au fost, de asemenea, dați spre adopție de părinți care nu au înțeles implicațiile consimțământului pentru adopția internațională”, a declarat Singer.
În urma acestor descoperiri, comisia a solicitat Guvernului să prezinte scuze oficiale persoanelor adoptate și familiilor acestora. Singer a susținut că scuzele publice pot contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la încălcări.
Constatările pun la încercare industria adopțiilor internaționale, care a fost construită pe modelul creat în Coreea de Sud. Anul trecut, Olanda a anunțat că nu va mai permite cetățenilor lor să adopte copii din străinătate. Singura agenție de adopții internaționale din Danemarca și-a anunțat închiderea, iar Elveția și-a cerut scuze pentru că nu a reușit să împiedice adopțiile ilegale.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨