Comisia Europeana aloca 280 de milioane de euro pentru tari afectate de inundatii in 2024 incluzand Republica Moldova

Data actualizării: 4 iulie 2025

Comisia Europeană a decis să aloce suma de 280 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a ajuta mai multe țări europene care au fost afectate de inundații devastatoare. Printre țările care vor beneficia de acest ajutor se numără Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Asistenta financiara distribuita

Suma totală de 280 de milioane de euro va fi distribuită astfel: 42,8 milioane de euro pentru Austria, 114 milioane de euro pentru Cehia, 76 de milioane de euro pentru Polonia, 2,1 milioane de euro pentru Slovacia, 45,7 milioane de euro pentru Bosnia și Herțegovina și 195.200 de euro pentru Republica Moldova.


Utilizarea fondurilor

Fondurile vor fi folosite pentru a finanța diverse aspecte ale recuperării după dezastre, inclusiv repararea infrastructurii deteriorate, protejarea populațiilor afectate, cum ar fi cazarea temporară, și îmbunătățirea infrastructurii preventive. Fondul de Solidaritate al UE va sprijini, de asemenea, protejarea siturilor de patrimoniu cultural și operațiunile de curățare.

Inundațiile din 2024 au afectat puternic Europa Centrală. Furtuna Boris a adus precipitații fără precedent, care au dus la inundații extinse, începând cu Austria și Cehia în septembrie, înainte de a se extinde în Polonia și în alte regiuni. Acesta a fost urmată, la începutul lunii octombrie, de viituri și alunecări de teren grave în centrul Bosniei și Herțegovinei, care au provocat daune și pierderi semnificative.

Fondul de solidaritate al UE este un instrument-cheie pentru sprijinirea redresării în caz de dezastru atât în statele membre, cât și în țările candidate. De la crearea sa, în 2022, acesta a distribuit peste 9,6 miliarde euro ca răspuns la 137 de dezastre, 117 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și în 4 țări în curs de aderare. Operațiunile de urgență și de recuperare desfășurate de statele membre pot fi finanțate retroactiv de FSUE din prima zi a catastrofelor.

Propunerea de marți necesită aprobarea atât a Parlamentului European, cât și a Consiliului, după care Comisia va finaliza deciziile de punere în aplicare necesare pentru eliberarea asistenței financiare într-o singură tranșă.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨