După Ilie Bolojan, și Nicușor Dan se declară în favoarea tăierii banilor pentru partide: „Eu sunt pentru, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo”

Data actualizării: 4 iulie 2025

Președintele ales al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că susține ideea reducerii banilor publici alocați partidelor politice, însă atrage atenția că impactul financiar ar fi unul redus. Potrivit acestuia, banii care se pot economisi prin tăierea subvențiilor sunt mult mai puțini comparativ cu alte cheltuieli bugetare mari.

Subvențiile pentru partide nu aduc economii semnificative

„Eu sunt pentru şi pentru a discuta unde pot să meargă banii aştia, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo. Noi vorbim de 30 de miliarde de lei şi sumele de care spuneţi dumneavoastră sunt câteva zeci de milioane. Sunt şi ei nişte bani, dar trebuie să ne uităm la 30 de miliarde de lei”, a afirmat Nicușor Dan.

Declarația vine în contextul în care și Ilie Bolojan, numele propus de președintele ales pentru funcția de premier, a vorbit recent despre necesitatea reducerii fondurilor publice acordate partidelor. Acesta a susținut că este un gest de responsabilitate într-o perioadă în care bugetul țării se confruntă cu probleme serioase.

În România, partidele politice primesc anual sume importante din bugetul de stat sub forma subvențiilor. Acestea ar trebui, în teorie, să contribuie la dezvoltarea democrației și la o competiție politică mai corectă. În practică, însă, fondurile sunt folosite adesea pentru campanii de imagine, consultanță și alte cheltuieli care întrețin aparatul politic.


Ilie Bolojan a mers mai departe și a propus ca banii alocați partidelor să nu fie doar reduși, ci și reglementați mai clar, după un model inspirat din Germania. Potrivit acestuia, fondurile ar trebui să fie folosite cu precădere pentru formarea profesională a membrilor de partid, astfel încât aceștia să poată oferi un serviciu public mai bun odată ce ajung în funcții de conducere.

„Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide pentru a fi mai competitivi, mai profesionişti; pe partea de traininguri, pe partea de schimburi de experienţă, pentru că în felul acesta, această investiţie care se face din banii publici se va întoarce prin serviciile pe care aceşti oameni le vor aduce ţării noastre, acolo unde sunt, pe un post, în favoarea cetăţenilor”, a spus Ilie Bolojan în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Cotroceni.

De-a lungul anilor, subvențiile pentru partide au fost intens contestate în spațiul public, fiind acuzate că alimentează un sistem politic netransparent și autosuficient. Cu toate acestea, schimbările legislative în acest domeniu s-au lăsat așteptate, iar sumele alocate au crescut constant.

În 2024, potrivit datelor oficiale, partidele parlamentare au primit peste 250 de milioane de lei din bugetul de stat, bani care nu sunt însoțiți întotdeauna de controale eficiente privind modul în care sunt cheltuiți. În lipsa unei reglementări mai stricte, aceste fonduri ajung adesea să susțină mai degrabă funcționarea internă a partidelor decât activități menite să îmbunătățească viața politică din România.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨