Când durerea de spate e semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă”

Data actualizării: 5 iulie 2025

Durerea de spate, durerile abdominale și sângele în urină sunt simptomele cel mai des întâlnite în cazul cancerului de vezică urinară, o boală agresivă care ocupă locul cinci în topul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Doar 5% dintre pacienții care primesc diagnosticul în stadiu de metastază mai supraviețuiesc după 5 ani.

Campanie de prevenție derulată în România

Peste 430.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer în întreaga lume, iar mai mult de 165.000 de pacienți își pierd viața. În România, potrivit datelor Globocan, sunt depistate în fiecare an aproximativ 3.825 de cazuri noi, iar 1.471 dintre bolnavi mor din cauza acestei afecțiuni. Specialiștii atrag atenția că în aproximativ 10% dintre situații, cancerul este deja în fază de metastază în momentul descoperirii.

Boala afectează în mod predominant bărbații și apare cel mai frecvent după vârsta de 55 de ani.


„Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”

– dr. Polixenia Iorga

Fumatul este considerat principalul factor de risc. Cei care fumează au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer de vezică urinară, comparativ cu nefumătorii. La nivel global, fumatul este responsabil pentru circa jumătate dintre cazurile diagnosticate anual.

Acest lucru se explică prin faptul că rinichii filtrează substanțele toxice care, ulterior, sunt depozitate în vezica urinară. Astfel, expunerea prelungită la aceste substanțe, în special cele provenite din fumul de țigară, favorizează apariția tumorilor.

Pe lângă fumat, mai există și alți factori de risc:

  • Vârsta – peste 90% dintre pacienți au peste 55 de ani;
  • Expunerea profesională la chimicale – arsenic, substanțe din industria textilă și a pielăriei;
  • Tratamente anterioare pentru cancer – în special cele cu ciclofosfamide sau radioterapie;
  • Boli inflamatorii cronice ale vezicii urinare – precum cistitele repetate;
  • Istoric familial de cancer – deși cauzalitatea genetică este rară.

Simptomele cele mai comune care ar trebui să trimită imediat pacientul la medic sunt:

  • Sânge în urină;
  • Dureri abdominale;
  • Dureri în partea inferioară a spatelui;
  • Iritații ale vezicii urinare și nevoia frecventă de a urina.

Dacă apare sânge în urină sau aceasta capătă o culoare închisă, este esențial să se solicite imediat un consult medical pentru investigații suplimentare.

Pentru a reduce riscul de apariție a cancerului de vezică urinară, medicii recomandă câteva măsuri simple, dar esențiale. Primul pas este renunțarea la fumat.

„Astfel, chimicalele cu potenţial cancerigen nu mai pot fi colectate în vezica urinară. Dacă nu sunteţi fumător, nu începeţi să fumaţi!”

– avertizează specialiștii

Este important ca persoanele care lucrează în medii toxice, unde există expunere la substanțe chimice, să respecte toate normele de protecție în vigoare.

O altă recomandare vizează alimentația. Consumul regulat de fructe și legume bogate în antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Deși nu există o metodă unanim acceptată pentru prevenirea bolii, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la scăderea factorilor de risc.

Începând cu luna mai, Asociația Sănătate pentru Comunitate, în colaborare cu European Cancer Patient Coalition, a lansat o campanie de informare care vizează prevenirea, reducerea riscurilor și evitarea factorilor favorizanți ai cancerului urotelial.

Inițiativa are ca scop educarea populației cu privire la simptomele bolii și importanța prezentării rapide la medic în cazul unor semnale de alarmă.

Persoanele care se confruntă cu infecții urinare frecvente, în special fumătorii, sunt sfătuite să nu ignore aceste probleme.

„Dacă urinaţi cu sânge, chiar în cantitate mică, mergeţi la medic. Nu abordaţi aceste aspecte superficial, nu vă autotrataţi. Faceţi anual o urocultură şi o ecografie de control, pentru a exclude prezenţa tumorilor.”

– spun specialiștii implicați în campanie

Infecțiile urinare netratate și recurente pot crește riscul de apariție a cancerului urotelial. De aceea, consultul medical periodic și investigațiile de rutină pot face diferența în depistarea precoce și îmbunătățirea șanselor de tratament.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨