Românii au parte de trei zile libere de Rusalii

Românii vor avea parte de o nouă minivacanță în luna iunie, cu ocazia sărbătorii de Rusalii, celebrată anul acesta la începutul lunii. Perioada de repaus va începe sâmbătă, 7 iunie 2025, și se va încheia luni, 9 iunie 2025. În total, salariații se vor bucura de trei zile libere consecutive, întrucât a doua zi de Rusalii este declarată sărbătoare legală în Codul Muncii.
Angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță în luna iunie, de Rusalii.
Cincizecimea, cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Duhului Sfânt, este sărbătorită la 50 de zile după Paște. Cum Paștele a fost celebrat pe 20 aprilie 2025, Rusaliile cad pe 8 iunie. Prima și a doua zi de Rusalii sunt considerate zile nelucrătoare conform legislației muncii, însă cum prima zi pică duminică, salariații nu primesc o zi liberă în plus. Totuși, ziua de luni, 9 iunie, este liberă pentru toți angajații, potrivit stirileprotv.ro.
Cei care vor să se bucure de o minivacanță mai lungă pot opta pentru o zi de concediu vineri, 6 iunie 2025. În acest fel, perioada liberă se poate extinde la patru zile, de vineri până luni inclusiv. Ultima ocazie similară a fost de 1 Mai, când s-a sărbătorit Ziua Internațională a Muncii.
Rusaliile au o semnificație aparte în tradiția creștină, fiind momentul în care, potrivit Noului Testament, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli sub forma unor limbi de foc. Această întâmplare a dus la convertirea la creștinism a peste 3.000 de oameni și este considerată începutul Bisericii creștine.
Anul 2025 aduce în total 17 zile libere legale pentru salariați, însă nu toate vor însemna timp liber efectiv. Patru dintre aceste zile cad în weekend – este vorba despre Paște, Rusalii, Ziua Copilului și Sfântul Andrei. Doar pentru Paște și Rusalii sunt acordate zile suplimentare libere, celelalte două fiind celebrate fără o zi liberă adițională.
Pe parcursul anului 2025, angajații din România vor beneficia efectiv de 14 zile libere legale care cad în timpul săptămânii. Acestea sunt distribuite astfel:
- 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
- 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (joi)
- 6 ianuarie – Bobotează (luni)
- 7 ianuarie – Sfântul Ion (marți)
- 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)
- 18 aprilie – Vinerea Mare (vineri)
- 21 aprilie – A doua zi de Paște (luni)
- 1 mai – Ziua Muncii (joi)
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
- 25 decembrie – Crăciunul (joi)
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)
Din cele 17 zile libere legale, patru dintre ele – prima zi de Paște (20 aprilie), prima zi de Rusalii (8 iunie), Ziua Copilului (1 iunie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie) – vor fi sărbătorite în weekend, ceea ce înseamnă că nu aduc un beneficiu direct pentru salariați din punct de vedere al timpului liber.
Conform zilibera.ro, aceste date sunt stabilite oficial și pot fi luate în considerare de angajatori și angajați pentru planificarea concediilor. Totodată, angajații care lucrează în zilele declarate oficial ca fiind libere au dreptul, conform Codului Muncii, fie la o zi liberă compensatorie, fie la un spor salarial stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin regulament intern.
Perioadele libere de Rusalii, alături de celelalte sărbători legale, pot fi o oportunitate pentru români să își planifice concediile sau ieșirile din oraș. În 2025, minivacanța din iunie se aliniază perfect pentru o escapadă de weekend prelungit, iar cei care adaugă și ziua de vineri, 6 iunie, în planul lor, se pot bucura de o vacanță de patru zile.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨