Ciucu îl face praf pe George Simion. „Este instabil emoțional. Lucrurile vor scăpa de sub control”

Data actualizării: 5 iulie 2025

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a criticat dur candidatura lui George Simion la alegerile prezidențiale, considerându-l un pericol major pentru stabilitatea României, în contextul unei situații politice și economice deja sensibile. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Testul Puterii” cu Denise Rifai, dar și într-un interviu pentru FANATIK.ro.

Ciucu: „l-am văzut în anumite ipostaze, cred că este singurul care a pus mâna și a bruscat un parlamentar în Parlamentul României”

Ciprian Ciucu l-a descris pe George Simion drept „instabil emoțional”, considerând că acesta nu este pregătit nici profesional, nici psihologic pentru a ocupa funcția de președinte.

„Omul este instabil emoțional. L-am văzut în anumite ipostaze, cred că este singurul care a pus mâna și a bruscat un parlamentar în Parlamentul României. Omul nu are formarea profesională inițială, nu are o meserie. Să fie agitator și după aceea activist politic, nu e o meserie. Deci nu este pregătit, nici emoțional, nici profesional.”

Liberalul a mai subliniat că AUR este condus într-un mod autocratic, fără mecanisme democratice interne.


„Își conduce partidul non-democratic cu o mână de fier, un partid de om, un partid de lider, nu un partid de masă sau de cadre, acest AUR.”

Criticile nu s-au oprit aici. Ciucu a avertizat că intențiile lui Simion de a schimba radical structura justiției pot avea efecte grave asupra relației României cu Uniunea Europeană.

„A declarat că își va subordona justiția. Va pune procurorii pe care îi vrea el, judecători, va schimba Curtea Constituțională, ambasadori și așa mai departe, bine, ăsta e prerogativul lui, dar își va subordona justiția.”

Primarul a făcut o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în Polonia, unde fondurile europene au fost suspendate în urma unor decizii similare luate de un guvern extremist.

„În Polonia au făcut același lucru, tot extremiști. Imediat fondurile europene au fost blocate. Polonia a pierdut miliarde pe care a început să le recupereze după ce a revenit Tusk la putere. Iar noi suntem dependenți de acești bani ca să ne echilibrăm bugetul, să mergem mai departe. Avem șantiere deschise în toată țara. Eu am șantiere din bani europeni. Nu-mi imaginez că voi rămâne cu șantierele descoperite, oamenii ăia să plece acasă, să piardă locuri de muncă, să nu continue dezvoltarea României. Acolo se va ajunge.”

Ciucu a declarat că, spre deosebire de premierul italian Giorgia Meloni, liderul AUR nu va beneficia de înțelegere din partea Uniunii Europene.

„Simion nu e Meloni.”

Potrivit acestuia, România se află acum într-o situație economică mult mai bună decât în urmă cu un deceniu, iar riscurile de regres sunt reale.

„Este incomparabil mai bine în România acum decât era acum zece ani și mai bine decât era acum 20 de ani și mult mai bine decât era acum 30 de ani. Tot acest avânt poate să fie efectiv stopat. Ne ducem în jos. Asta este, de fapt, problema.”

În ceea ce privește soluțiile, edilul consideră că doar un guvern stabil și un premier credibil pot menține echilibrul.

„Cu un guvern responsabil, cu un premier cu credibilitate, care să știe ce trebuie să facă și să se impună, lucrurile sunt reversibile. Deficitul poate să fie controlat. Cu un guvern de habarniști, AUR-iști, cu un președinte iresponsabil, lucrurile vor scăpa de sub control.”

Ciucu a mai atras atenția asupra riscului unor alegeri anticipate, în cazul în care instabilitatea ar fi provocată de un lider conflictual.

„Da, există și celălalt scenariu, ca o coaliție să fie suficient de bine închegată, să ia niște măsuri corecte și dure rapid. De aceea e nevoie de un premier care să impună respect, să fie lider și să iei acele decizii. Iar cu Simion care va provoca cu siguranță o destabilizare care să ducă la alegeri anticipate și la bulgarizarea României, acest lucru este imposibil.”

Ciprian Ciucu a fost întrebat și cum ar trebui convinși cetățenii să se mobilizeze la vot, în special pentru a-l susține pe Nicușor Dan în cursa prezidențială. Edilul a subliniat importanța informării corecte.

„Oamenii, dacă au dreptul de vot, au și responsabilitatea de a se informa. În orice domeniu, dacă vrei să joci fotbal, nu e bine să înveți regulile, să știi cum se joacă fotbal? Dacă vrei să faci o alegere pentru un om, nu e bine să te informezi cu privire la acel om? Să nu îi lase doar pe politicieni.”

Ciucu a recunoscut că încrederea în clasa politică este afectată, dar a spus că oamenii trebuie să preia parte din responsabilitatea comunicării politice.

„Noi acum nu mai suntem credibili. Dar poate suntem credibili pentru un număr mai mic de oameni care se informează și poate să judece cu mintea lor. Ceilalți trebuie să ne ajute pe toți să comunicăm, pentru că nu este miza mea. Eu am ce face cu viața mea și dincolo de politică. Este despre noi toți, și atunci oamenii la care reușim noi mai puțin să ajungem cu mesajul, în acest moment istoric trebuie să își asume și ei comunicarea politică și să ne ajute.”

Primarul a remarcat lipsa implicării sociale și neconștientizarea mizei istorice actuale.

„În acest moment fiecare își vede viața lui. Oamenii nu simt miza istorică. De multe ori și eu uit când sunt cu ai mei și e normal. Nu simt miza istorică, nu simt apăsarea vremurilor.”

Ciucu a criticat starea actuală a mass-mediei și influența rețelelor de socializare asupra opiniei publice.

„Pentru că lumea nu se mai uită la televizor și oricum ce se întâmplă în spațiul media e la fel de trist ca ceea ce se întâmplă în spațiul politic. Social media sunt compromise și sunt folosite algoritmuri pentru a manipula masele. Iar vocea noastră, a politicienilor, este de multe ori mai slabă decât a influencerilor.”

Toate aceste declarații vin într-un moment în care tensiunile electorale cresc, iar viitorul României depinde, în opinia lui Ciucu, de capacitatea alegătorilor de a face alegeri informate și de a respinge opțiunile radicale care pot genera instabilitate.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨