Răsturnare totală de situație. Pe cine ar vrea PSD să susțină, de fapt, la alegerile prezidențiale

Data actualizării: 5 iulie 2025

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat luni, 5 mai, că nu va sprijini public niciunul dintre candidații rămași în cursa prezidențială.

„La propunerea a foarte mulți colegi și cu experiență politică din interiorul partidului, am luat decizia de a nu susține public unul dintre cei doi candidați din turul 2. Fiecare simpatizant al PSD va vota cum dorește, după propria conștiință. Un lucru care mi se pare corect”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

PSD rupe coaliția de guvernare, Ciolacu părăsește funcția de premier

În aceeași zi, Consiliul Politic Național al PSD a hotărât să iasă din coaliția de guvernare formată cu PNL și UDMR în decembrie 2024, potrivit unor surse citate de Libertatea.

Decizia a fost luată în unanimitate, iar Marcel Ciolacu își va depune mandatul de premier. Cu toate acestea, el va rămâne la conducerea PSD până la convocarea unei noi ședințe a Consiliului Politic Național, programată după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, din 18 mai.


Miniștrii social-democrați vor continua, provizoriu, să-și exercite atribuțiile până la formarea unui nou Executiv.

Demisia lui Ciolacu vine în urma eșecului suferit de Crin Antonescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai. Susținut de PSD-PNL-UDMR, acesta a obținut 20,07% din voturi.

În schimb, George Simion (AUR) a obținut 40,96%, adunând peste 3,8 milioane de voturi, iar Nicușor Dan s-a clasat pe locul doi cu 20,99%. Astfel, turul doi din 18 mai îi va avea ca protagoniști pe cei doi.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat că rezultatele primului tur plasează România „într-un pericol mortal”, argumentând că țara riscă să se prăbușească într-o criză fără ieșire.

„România este pe cale să întoarcă spatele lumii civilizate”, a afirmat Pîrvulescu, adăugând că reacțiile piețelor financiare sunt un semnal clar al declinului iminent.

Întrebat de Andreea Esca ce mesaj transmite România prin acest vot, Pîrvulescu a răspuns:

„Că România se află pe marginea prăpastiei, dar nu numai noi, ci și Europa, pentru că acest vot are o semnificație importantă pentru Europa și pentru NATO”.

Analistul a atras atenția asupra pozițiilor exprimate recent de George Simion, în special în legătură cu Rusia și politica externă. O eventuală prezență a acestuia în Consiliul European ar putea schimba echilibrele politice din Uniunea Europeană.

„Chiar dacă relația cu UDMR nu e bună, va ajunge să se înțeleagă cu Viktor Orban, cu Fico, probabil se va schimba și poziția doamnei Meloni – echilibrele la Bruxelles se vor schimba și nu în sensul unei europenizări, ci din contră”, a spus Pîrvulescu.

El a subliniat că nici Ungaria și nici Slovacia nu au exprimat o opoziție atât de clară față de Ucraina precum o face Simion.

Pîrvulescu consideră că sunt doar două scenarii posibile dacă Simion ajunge președinte:

„Sau Simion își va modera discursul odată ce devine președinte și vom intra într-o fază să zicem ‘maghiară’, ‘orbanistă’, sau vom ajunge la o criză de sistem foarte gravă”.

Cristian Pîrvulescu a explicat că ascensiunea lui Simion a fost posibilă și din cauza lipsei de coerență și unitate a celorlalți candidați.

„Simion și-a făcut o campanie doar pe tema alegerilor anulate – ‘turul 2 înapoi’ – pe câtă vreme ceilalți s-au confruntat între ei, lupte fratricide, imaginea pe care au dat-o publicului larg a fost ca în 2000, doar pro-democrați care nu au nicio viziune comună. O vedem și astăzi, când continuă să nu sprijine candidatul pro-european”.

Referindu-se la atitudinea liderilor politici după turul 1, Pîrvulescu a criticat lipsa unei poziționări clare:

„Vă dați seama că, dacă interesul național al României este să avem un președinte pro-european, ceea ce a făcut PSD este inadmisibil. Aștept ca PNL să fie mai clar decât a fost Crin Antonescu, care a indicat un vot pro-european, dar s-a temut să rostească numele Nicușor Dan. Eu cred că este obligatoriu ca toate partidele să facă ce au făcut USR sau UDMR. Este obligatoriu să-și anunțe susținerea pentru un candidat, nu să lase electoratul într-o asemenea situație. Invitația PSD este să se voteze Simion”.

El a punctat că „două partide care au 80% dintre primari au adus 15% din voturi”.

„Este ridicol ce s-a întâmplat. Ambele partide au trădat, în mod clar”, a spus Pîrvulescu.

În ceea ce privește componența viitorului Guvern, Pîrvulescu a atras atenția asupra riscurilor pentru PSD.

„Un guvern pe care președintele Nicușor Dan l-ar crea cu USR nu ar da foarte mult spațiu de manevră PSD-ului. Ăsta este motivul pentru care sunt extrem de reticenți, deși ne anunță că nu vor forma guvern nici cu AUR, câtă vreme Ciolacu rămâne președinte. Dar cât mai rămâne președinte Ciolacu?”

Despre intenția lui George Simion de a-l propune premier pe Călin Georgescu, analistul a spus că acest lucru este posibil doar în anumite condiții.

„Sigur, cu condiția ca Parlamentul să-l voteze. Iar Parlamentul trebuie să țină cont de faptul că Georgescu este în anchetă în momentul de față, este bănuit de foarte multe infracțiuni. Din punct de vedere etic, nu este recomandat în niciun fel să fie susținut, dar parcă putem ști ce se poate întâmpla?”

În privința șanselor din turul al doilea, Pîrvulescu a afirmat că George Simion pornește cu un avantaj clar.

„Diferența dintre 20 și 40 ne spune foarte clar. Simion are prima șansă, are rezervă”.

Totuși, a menționat și poziția adoptată de AUR în ceea ce privește sprijinul extern.

„Astăzi, prim-vicepreședintele AUR, Lulea, a indicat că nu are nevoie de sprijin din partea lui Victor Ponta. […] Vom avea același sfat ca la PSD, va lăsa liberi alegătorii partidului, ceea ce înseamnă că vor vota toți cu Simion, dar nu va fi exact aceeași situație. Depinde foarte mult de capacitatea lui Dan de a convinge un electorat care nu a ieșit încă la vot”.

Pentru a reuși în turul doi, Nicușor Dan ar trebui, potrivit analistului, să se adreseze electoratului urban și unei părți a clasei mijlocii.

„Să se îndrepte în special către electoratul urban și către o anumită parte a clasei mijlocii, care nu s-a mișcat duminică, nu a estimat pericolul. […] Este nevoie de oameni care să-l susțină, care să se adreseze electoratelor specifice, ca să scoată oamenii din această situație care este, într-adevăr, fără precedent”.

Referitor la alegătorii AUR, Pîrvulescu a declarat:

„Din nefericire, s-au păcălit. Bursele ne-o arată”.

Întrebat când și-ar putea da seama aceștia de eroarea făcută, Pîrvulescu a fost rezervat în estimări.

„Nu știu, alegătorii lui Donald Trump nu și-au dat seama nici acum, deși și acolo bursele s-au prăbușit și Donald Trump a fost obligat să facă niște pași înapoi. Va dura ceva timp”.

Analistul consideră că instituțiile democratice ar putea totuși rezista în fața unui astfel de scenariu politic.

„Noi avem însă un alt sistem politic decât America, președintele nu e atât de puternic. Dacă instituțiile vor să reziste, dacă partidele vor să reziste, pot să reziste de acea parte a societății care este dispusă să facă lucrul acesta”.

El a avertizat că modificările anunțate de Simion ar putea duce la o criză de sistem.

„Ne-a anunțat ieri că schimbă judecătorii Curții Constituționale, că-l pune pe Georgescu prim-ministru, toate aceste lucruri înseamnă că vom intra într-o criză de sistem. Înseamnă că vom schimba regimul politic din România”.

În final, Pîrvulescu a subliniat:

„Suntem, într-adevăr, într-un pericol mortal, dar asta nu înseamnă că Nicușor Dan n-ar putea să întoarcă situația”.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨