Primele 100 de zile ale președinției lui Trump, cele mai nefaste pentru bursele americane din 1974

Data actualizării: 7 iulie 2025

Piața bursieră americană a avut parte de cel mai slab început al unei președinții de la Gerald Ford în 1974, în timpul primelor 100 de zile din mandatul lui Donald Trump. Volatilitatea indusă de agenda comercială agresivă a lui Trump a subminat încrederea investitorilor în perspectivele de creștere ale Americii. Îngrijorările cu privire la o posibilă revenire a inflației, alimentate de taxele vamale, au afectat cea mai mare economie a lumii.

Scăderea indicelui S&P 500

Scăderea indicelui S&P 500, comparativ cu ziua învestirii lui Donald Trump, este pe cale să ajungă la 8%, cea mai mare scădere a indicelui în decursul primelor 100 de zile de mandat ale unui președinte, din a doua jumătate a anului 1974. Atunci, Gerald Ford a ajuns la Casa Albă după demisia lui Richard Nixon, iar acțiunile americane au fost afectate de un val prelungit de vânzări, provocat de o recesiune și de creșterea rapidă a prețului petrolului.

Situația în care ne aflăm seamănă cu Wile E. Coyote dând din picioare în aer, încercând să își dea seama cât de mare este prăpastia în care tocmai a sărit

a declarat George Pearkes, strateg macro la Bespoke Investment Group. Încercările lui Trump de a răsturna sistemul comercial global prin impunerea unor taxe vamale „reciproce” pentru majoritatea țărilor lumii au provocat turbulențe pe piețele financiare americane. În ultimele săptămâni, cele mai mari bănci americane și-au revizuit negativ estimările pentru S&P 500 la sfârșitul anului.


Investitorii străini, cei mai afectați

Investitorii străini, care la începutul anului dețineau o cotă record de 18% din acțiunile americane, au vândut aproximativ 60 de miliarde de dolari de la începutul lunii martie, potrivit Goldman Sachs. Cea mai mare parte a vânzărilor a fost realizată de administratorii de fonduri europeni. Atât dolarul, cât și titlurile de Trezorerie americane au fost, de asemenea, afectate de reacția investitorilor la anunțurile imprevizibile ale lui Trump privind taxele vamale. Pe piețele bursiere, acțiunile americane din domeniul tehnologiei au fost cel mai puternic afectate. În decembrie, Tesla, Alphabet, Nvidia și Meta se numărau printre cele mai populare acțiuni americane, potrivit unei analize realizate de Citigroup. De atunci, investitorii și-au redus expunerea la acțiunile tuturor celor patru companii și, în unele cazuri, au început să parieze activ împotriva acestora, a anunțat Citi într-o notă adresată clienților în această săptămână.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨