Vitamina care poate reduce riscul apariției cancerului de colon. Medic: „Contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal”

Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea echilibrului calciului și fosforului din organism, fiind crucială pentru sănătatea sistemului osos, funcționarea sistemului imunitar și a creierului. Potrivit medicului Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală,
“Rolul cel mai important al vitaminei D în corp este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor în sânge, acțiune esențială pentru funcționarea întregului organism.”
Vitamina D2 din plante și D3 din surse animale sau suplimente
Vitamina D există sub mai multe forme, cele mai relevante pentru organism fiind D2 (ergocalciferol), provenită din surse vegetale, și D3 (colecalciferol), care se regăsește în alimente de origine animală sau sub formă de suplimente.
Pe lângă susținerea structurii osoase, vitamina D ajută la reducerea inflamației și favorizează absorbția calciului la nivel intestinal. În lipsa unui aport suficient, oasele devin fragile și își pierd din densitate și rezistență.
O serie de cercetări indică faptul că vitamina D ar putea reduce riscul apariției cancerului de colon. Studiile realizate pe pacienți cu cancer colorectal sau precursori ai acestei boli, dar și pe persoane cu deficit de vitamina D, au demonstrat că un aport de 300 UI zilnic a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce.
Specialiștii afirmă că această vitamină acționează ca un antioxidant și susține comunicarea celulară, reglând inclusiv tensiunea arterială.
Medicul Cornel Brotac atrage atenția că
“pacienții care sunt diagnosticați cu boli cronice precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau infecții dese la nivelul organismului pot suferi forme mai grave de boală în contextul deficitului de vitamina D.”
În plus, persoanele cu boli autoimune, hepatice sau renale se pot confrunta cu dificultăți în absorbția acestei substanțe, caz în care poate fi necesară administrarea subcutanată.
Deficitul de vitamina D se poate manifesta prin răceli frecvente, oboseală accentuată, dureri musculare și osoase, slăbiciune sau variații inexplicabile ale greutății corporale.
“Un sistem imunitar scăzut, cu răceli dese, o senzație de oboseală și dureri ce pot apărea la nivelul întregului corp, în special la nivelul oaselor, dar și senzație de slăbiciune și fragilitate, inclusiv oscilații în greutate, pot fi semne comune ale deficitului de vitamina D în corp.”
Valorile normale sunt cuprinse între 20 și 50 ng/ml, iar orice nivel sub 20 ng/ml semnalează o carență.
Vitamina D poate fi administrată pe cale orală sau intravenos, iar doza zilnică variază în funcție de vârstă și sezon.
“Necesarul zilnic de vitamina D se recomandă de către medicul specialist. Doza zilnică poate să difere în funcție de vârstă și perioada anului, de la 600 de UI (unități internaționale) pe zi, până la 1000 de UI/zi.”
Lipozomii, structuri microscopice care ajută la absorbția mai bună a substanței, sunt recomandați în administrarea vitaminei D pe cale orală, în forma sa lipozomală.
“Pe cale orală este recomandată vitamina D lipozomală, deoarece este mai eficientă din punct de vedere al absorbției în organism datorită încapsulării în lipozomi. (Lipozomii sunt structuri microscopice sferice, alcătuite din straturi de molecule asemănătoare cu membranele celulare ale organismului uman).”
Totodată, este important ca vitamina D să fie luată în combinație cu vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4) și magneziu pentru a preveni formarea plăcii de aterom.
“Este important să se administreze vitamina D împreună cu complexul de vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4) și Magneziu pentru a evita depunerea de aterom.”
Expunerea la soare este un aliat natural al organismului pentru producția de vitamina D, motiv pentru care vara, riscul de deficit este mai scăzut.
“Pielea expusă la soare alimentează organismul cu vitamina D și, astfel, în perioadele de vară, nevoia de suplimentare a substanței nutritive în corp este mai mică.”
Cu toate acestea, în perioadele stresante sau în lunile reci, nivelul crescut de cortizol poate împiedica absorbția corectă a vitaminei, ceea ce impune adesea necesitatea suplimentării.
“În perioadele în care nu există o expunere la soare, dar și în perioadele stresante, în care organismul este mai solicitat, cantitatea mare și oscilațiile de cortizol în sânge pot să inhibe absorbția și transferul de vitamina D în organism. În aceste cazuri, în mod special, este nevoie de o suplimentare a vitaminei.”
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨