China ar putea avea avantaj în conflictul comercial cu SUA

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Relația comercială dintre China și Statele Unite a intrat într-o fază de tensiune, iar Beijingul ar putea avea un avantaj dacă va suporta impactul conflictului. Potrivit cotidianului Financial Times, China are la dispoziție mai multe instrumente strategice care ar putea oferi un avantaj în această dispută comercială.

Avantajele Beijingului în negocierile comerciale

China se bucură de o serie de avantaje în negocierile comerciale cu Statele Unite. Acestea includ controlul politic centralizat, piețe de export tot mai diversificate și controlul asupra anumitor materiale strategice esențiale, inclusiv metale rare. De asemenea, China a înregistrat un surplus de aproape 300 de miliarde de dolari în relația cu Statele Unite anul trecut, iar 15% dintre exporturile chineze au ajuns pe piața americană.

„Dependența Statelor Unite de China este mai mare, întrucât China poate obține produse agricole din alte țări mai ușor decât Statele Unite pot renunța la electronicele și utilajele chineze”, a declarat Marta Bengoa, profesor de Economie Internațională la Universitatea City din New York.

China reduce dependența de piața americană

În 2018, Beijingul a început deja să reducă dependența de piața americană, când Donald Trump a impus tarife asupra exporturilor de aluminiu, oțel și mașini de spălat. China se bucură de un alt avantaj la nivelul deținerii titlurilor de obligațiuni emise de către Departamentul american al Trezoreriei. „Acest lucru poate genera preocupări privind atractivitatea activelor americane și ar putea afecta valoarea dolarului și datoria suverană a Statelor Unite”, subliniază cotidianul Financial Times.


În plus, deși Partidul Comunist chinez nu este imun la nemulțumirea opiniei publice, are reacții mai slabe la presiuni decât Casa Albă. „Doar în materie de reacții ale piețelor, aș spune că Statele Unite suferă mai mult în acest moment. Statele Unite sunt supuse mai mult presiunilor de a veni la masa negocierilor”, afirmă Julian Evans-Pritchard, analist la grupul Capital Economics.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨