SUA și Rusia, acord pentru relansarea Nord Stream 2? Un proiect cu multe necunoscute

Data actualizării: 13 aprilie 2025

Nord Stream 2 este singurul proiect de afaceri dintre SUA și Rusia care pare o perspectivă viabilă odată ce luptele din Ucraina se încheie, ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Contactul diplomatic reînnoit între Moscova și Washington, sub președintele american Donald Trump, a devenit rapid atât economic, cât și politic.

Posibilități și obstacole

Declarațiile ambelor părți despre dorința de a realiza legături economice profunde au condus, firește, la speculații în legătură cu ce ar putea însemna, în esență, toate acestea. Una dintre posibilități o reprezintă metalele pământurilor rare. După ce a observat interesul lui Trump pentru acest subiect, președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de guvern și a acordat un interviu în care a spus că Rusia are metale rare de oferit Statelor Unite.

O altă abordare, continuă Vakulenko, „ar fi să analizăm proiectele care au atras deja un anumit interes din partea investitorilor americani”. „ExxonMobil a avut un lung istoric în Rusia și a participat la proiectul Sakhalin-1 din Orientul Îndepărtat, plus proiecte de explorare în Arctica cu gigantul petrolier de stat Rosneft. Cu toate acestea, ExxonMobil a pierdut aproximativ 4,6 miliarde de dolari atunci când a părăsit Sakhalin-1, în 2022, în urma invadării Ucrainei, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să se grăbească să se întoarcă.


Investitorul american Stephen Lynch

O altă opțiune, și probabil singura cu un anumit interes recent din partea investitorilor americani, este implicarea SUA în relansarea Nord Stream 2, conducta de gaze naturale care circulă din Rusia până în Germania, pe sub Marea Baltică. Investitorul american Stephen Lynch, un bancher de investiții specializat în active aflate în dificultate, cu multă experiență de lucru în Rusia, urmărește această idee.

Când vine vorba de Nord Stream 2, Stephen Lynch speră, probabil, că – odată ce războiul din Ucraina se încheie – Germania va avea din nou nevoie de gazul abundent și ieftin al Rusiei”, explică Sergey Vakulenko în analiza sa. „Lynch se bazează pe o primire ceva mai călduroasă din partea lui Trump”

„Gazprom a suferit financiar din cauza scăderii livrărilor către Europa”

În al patrulea rând, punctează Vakulenko, ar fi Moscova de acord să pompeze gaz printr-o conductă controlată și administrată de un investitor american? „Pe de o parte, gigantul gazelor de stat Gazprom a suferit financiar din cauza scăderii livrărilor către Europa, de la începutul războiului din Ucraina, și nu este în măsură să joace tare, chiar dacă o reluare a livrărilor printr-o conductă controlată de SUA în condiții mai puțin avantajoase decât 2022 ar fi mai bine decât nimic.

În ultimă instanță, Nord Stream 2 — singurul proiect de afaceri dintre SUA și Rusia care pare o perspectivă viabilă după încheierea luptei din Ucraina — ridică mai multe întrebări decât răspunsuri”, încheie Sergey Vakulenko analiza publicată de Carnegie Endowment fosr International Peace.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨