Relevanța strategică a regiunii Mării Negre în securitatea Euro-Atlantică și energetică a Europei

Data actualizării: 13 aprilie 2025

Regiunea Mării Negre câștigă relevanță strategică, în contextul rolului cheie pe care îl are pentru securitatea Euro-Atlantică, securitatea energetică a Europei, dar și securitatea alimentară la nivel global, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, la Forumul Diplomatic de la Antalya.

Securitatea Mării Negre și cooperarea regională

Emil Hurezeanu a pledat pentru o abordare strategică a Uniunii Europene la Marea Neagră, cu accent pe securitate și conectivitate. Ministrul a subliniat importanța unei perspective cuprinzătoare asupra securității, care să includă securitatea economică, protecția infrastructurii critice și combaterea amenințărilor hibride. Conectivitatea ar trebui valorificată ca un factor de interes comun pentru partenerii din regiune și ca un facilitator pentru apropierea partenerilor noștri precum Ucraina și Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Emil Hurezeanu: ‘Regiunea Mării Negre capătă o relevanță strategică sporită datorită rolului cheie pe care îl are pentru asigurarea securității Euro-Atlantice, cât și pentru securitatea energetică a Europei și securitatea alimentară la nivel global.’

Ministrul a subliniat importanța cooperării regionale, exemplificată prin crearea în 2024, la inițiativa României, Bulgariei și Turciei, a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (MCM BLACK SEA), care contribuie la creșterea nivelului de securitate în Marea Neagră. De asemenea, ministrul și-a exprimat speranța că acest model de cooperare va fi extins și în alte domenii de interes comun.


Întâlniri bilaterale și cooperare la nivel internațional

În marja participării la eveniment, ministrul român a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii prezenți, printre care Stephen Doughty, ministrul de stat pentru Europa, America de Nord şi Teritoriile de peste Mări din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În cadrul întrevederii, oficialul român a salutat nivelul excelent al dialogului bilateral, subsumat Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Elmedin Konaković, ministrul Hurezeanu a transmis angajamentul pentru consolidarea dialogului politic bilateral, precum și în formate de cooperare regională și multilaterală. Partea română a salutat proiectele antamate recent, pentru diversificarea cooperării economice și sectoriale, inclusiv în domenii în care expertiza românească poate sprijini eforturile de dezvoltare a conectivității regionale și integrarea europeană a Bosniei și Herțegovinei.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨