Prostituția în Italia, recunoscută ca activitate economică în clasificarea oficială a autorităților

Pentru prima dată, Italia face referire directă la prostituție în clasificarea activităților economice, utilizată pentru colectarea de date și scopuri fiscale, a anunțat Institutul Național de Statistică (ISTAT). Noile categorii includ servicii de escortă, evenimente și gestionarea spațiilor dedicate. Lucrătorii sexuali ar trebui să folosească noua clasificare economică adoptată de autoritățile italiene.
Prostituția în Italia: o zonă legală incertă
În Italia, prostituția se află într-o zonă legală incertă. Persoanele pot oferi servicii sexuale, dar activitatea nu este reglementată clar, iar organizarea prostituatelor – cum ar fi în bordeluri – este strict interzisă.
Ultimele date disponibile arată că economia gri a Italiei a fost estimată la peste 200 de miliarde de euro în 2022, adică aproximativ 10% din PIB, în creștere cu 9,6% față de anul anterior.
Odată cu această actualizare, lucrătorii sexuali ar trebui să folosească noua clasificare economică adoptată de autoritățile italiene, pentru a-și obține codul de TVA și a încerca să-și regularizeze statutul.
Comparatie cu alte state europene
În prezent, în Italia, aceste persoane nu beneficiază de drepturi legale de muncă, nu își pot declara veniturile și nici plăti taxe, în contrast cu alte state europene precum Olanda și Germania, unde munca sexuală este reglementată. Sistemul denumit ATECO ajută instituțiile guvernamentale și cercetătorii să clasifice activitățile economice, în scopul elaborării politicilor publice și analizelor de piață. Acesta a fost actualizat în acest an, iar noile coduri au intrat în vigoare la 1 aprilie. Într-o declarație emisă, ISTAT a precizat că lucrătorii sexuali puteau fi înregistrați și anterior în sistemul ATECO, însă actualizarea face pentru prima dată mențiune explicită la aceștia, în conformitate cu noile reguli contabile ale Uniunii Europene.
Situația în România
În România, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a confirmat indirect includerea unor activități care sunt ilegale în România, precum cele care implică prostituția, în noul Nomenclator CAEN, revizuit conform regulamentelor europene și intrat în vigoare la 1 ianuarie. Totuși, precizează instituția, nu orice activitate inclusă în această clasificare poate fi înregistrată în România. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, oficialii ONRC informează că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨