Estimari sumbre pentru economia Germaniei in 2026 pe fondul tensiunilor internationale

Estimările principalelor institute de cercetări din Germania arată o creștere economică de doar 0,1% pentru anul acesta, un rezultat mult sub așteptări. Acesta este un semnal de alarmă clar asupra riscurilor generate de tarifele comerciale impuse de Statele Unite.
Tensiunile geopolitice afectează economia Germaniei
„Tensiunile geopolitice și abordarea protecționistă la nivel comercial a Statelor Unite complică situația economică dificilă a Germaniei”, afirmă Torsten Schmidt, directorul Institutului pentru Cercetări Economice din Leibniz. Aceasta este o veste îngrijorătoare pentru economia germană, care a înregistrat deja o încetinire semnificativă. În 2024, valoarea PIB-ului scăzuse la doar 0,2% comparativ cu anul precedent.
Speranțe pentru viitor
Pe de altă parte, există și un strop de optimism. Pentru anul 2026 este așteptată o creștere economică mai puternică, de 1,3%. Acest lucru ar putea fi posibil datorită viitorului guvern condus de Friedrich Merz, care ar putea stimula investițiile și producția. „Anul acesta există mijloacele necesare pentru achiziții de echipamente de apărare și pentru investiții”, conform raportului institutelor de cercetare.
În martie, Parlamentul german a aprobat un plan de investiții masive în apărare, infrastructură și protecția mediului. Acesta include fonduri speciale de 500 de miliarde de euro pentru investiții în modernizarea infrastructurii, 100 de miliarde de euro pentru programe ecologice și alte sute de miliarde pentru consolidarea apărării.
În acest context, Friedrich Merz a avut nevoie de o coaliție cu SPD, care a obținut 16,5%, din voturi. Olaf Scholz, actualul cancelar german, a semnalat că nu dorește nicio funcție în viitorul guvern și că ar prefera să fie doar membru al Bundestagului.
„Tensiunile geopolitice și abordarea protecționistă la nivel comercial a Statelor Unite complică situația economică dificilă a Germaniei” – Torsten Schmidt, directorul Institutului pentru Cercetări Economice din Leibniz
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨