Echipa condusă de savantul roman Sergiu Pașca recrează circuitul cerebral responsabil pentru durere

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, condusă de savantul de origine română Sergiu Pașca, a reușit să reproduca în laborator circuitul senzorial responsabil pentru transmiterea sentimentelor de durere către creier. Acest progres major poate conduce la îmbunătățirea tratamentelor existente.
Un pas uriaș în domeniul biologiei sintetice
Experimentele echipei, publicate recent în revista Nature, subliniază progresele rapide ale oamenilor de știință în replicarea țesuturilor vii și a organelor prin biologie sintetică. În momentul în care savanții de la Stanford au expus la stimulatori senzoriali circuitul cerebral creat, au observat unde de activitate electrică. Moleculele au indus imediat un răspuns puternic.
„Acum, dat fiind că putem modela acest parcurs în mod non-invaziv, fără a folosi animale, sperăm să găsim tratamente mai bune pentru durerea cronică. Cele mai bune medicamente pe care le avem acum sunt opioidele, derivate din semințe de mac și care creează o mare dependență”, a declarat Sergiu Pașca.
Reproducerea în laborator a circuitului cerebral
Cercetătorii au început prin transformarea celulelor pielii în celule stem capabile să genereze aproape orice țesut sau organ uman. Ulterior, au folosit semnale chimice pentru a transforma celulele stem în patru tipuri de organoide, care compun diversele zone ale senzorilor de transmitere a durerii, de la neuroni senzoriali ai pielii la neuroni corticali ai creierului. Au aliniat acești diverși organoizi în laborator, iar, după circa 100 de zile, au format o reprezentare sintetică a circuitului cerebral.
„Sunt transmise semnale nervoase procesate de un sistem secundar care merg adânc în creier și generează componente ale durerii”, a explicat Sergiu Pașca, subliniind totodată necesitatea implicațiilor etice ale cercetării organoide.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨