Record istoric pentru exporturile europene de produse agricole în 2024, Marea Britanie rămâne principalul partener

Anul 2024 a marcat un record istoric pentru exporturile de produse agroalimentare ale Uniunii Europene, conform unui raport recent al Comisiei Europene. Atât exporturile, cât și importurile de produse agroalimentare ale UE, au atins un nivel record. Balanța comercială a Uniunii în acest domeniu a fost pozitivă, ridicându-se la 63,6 miliarde de euro.
Exporturile UE în creștere
Exporturile cumulate de produse agroalimentare ale UE au crescut cu 3% anul trecut, ajungând la un nivel record de 235,4 miliarde euro. Marea Britanie a rămas prima destinație a exporturilor UE de produse agroalimentare, fiind destinația pentru 23% din exporturile blocului comunitar. Cu toate acestea, exporturile spre Rusia și China au înregistrat o scădere.
Evoluții semnificative în 2024
În 2024, s-au înregistrat creșteri ale exporturilor de produse agroalimentare spre Elveția și Japonia, iar produsele din cereale, produsele lactate și vinul ocupă primele poziții pe lista produselor agroalimentare exportate de UE. Măslinele și produsele din cacao au înregistrat cele mai mari creșteri ca valoare a exporturilor, datorită exploziei prețurilor.
Principalii parteneri comerciali ai UE
Și importurile de produse agroalimentare ale UE au atins un nivel record în 2024, după o creștere de 8% în ritm anual. Cauza principală a fost creșterea dramatică a prețurilor la importurile de cacao, cafea, fructe și nuci. Brazilia, Marea Britanie și Ucraina au rămas cele mai importante surse pentru produsele agroalimentare importate de UE. În schimb, importurile blocului comunitar de produse agroalimentare din Rusia și Australia au scăzut puternic. Creșterea mai puternică a importurilor comparativ cu cea a exporturilor a dus la o diminuare a excedentului balanței comerciale a UE în domeniul agroalimentar, până la 63,6 miliarde euro.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨