NEWS Alert! Prințul Paul al României, arestat. Unde a fost prins și care sunt acuzațiile împotriva lui. Anunțul autorităților

Data actualizării: 7 aprilie 2025

Paul-Philippe al României a fost reținut luni dimineață în Paris, în jurul orei 05:54, după ce autoritățile franceze au fost notificate de partea română, prin intermediul rețelei SIRENE, că pe numele său există un nou mandat european de arestare.

Reținerea s-a făcut la domiciliu, iar informația a fost confirmată oficial de autoritățile franceze. Curtea de Apel Brașov este instituția care a cerut emiterea acestui nou mandat, solicitând totodată și anularea celui precedent.

Paul-Philippe, reținut pentru a treia oară

În acest moment, procedura de punere în aplicare a noului mandat este în curs de desfășurare, conform surselor judiciare. Nu este pentru prima dată când statul român încearcă extrădarea lui Paul-Philippe, cunoscut și ca „Prințul Paul al României”. Este, de fapt, a treia încercare oficială.


Bărbatul, în vârstă de 77 de ani, a fugit din România în 2020, stabilindu-se în Franța, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale de terenuri de lângă București. Potrivit instanțelor din România, acesta și-ar fi revendicat în mod fals dreptul de proprietate asupra unor bunuri imobiliare.

În aprilie 2024, Paul-Philippe a fost prins în Malta pe baza unui alt mandat european de arestare. A stat două luni în arest, după care a fost eliberat condiționat pe cauțiune. Cererea autorităților române de extrădare adresată Maltei a fost respinsă ulterior de Curtea de Apel malteză, în luna august 2024, instanța argumentând că există un

„risc real și personal”

ca drepturile fundamentale ale acestuia să fie încălcate în cazul extrădării.

În momentul de față, Paul-Philippe se află în arest la domiciliu la Paris, iar autoritățile franceze urmează să decidă dacă vor da curs cererii de extrădare înaintate de România. Sursele apropiate anchetei au confirmat că, în urma solicitării venite de la Biroul SIRENE România, partea franceză a introdus în sistemul informatic european semnalarea pentru arestare și predare, în baza noului mandat.

Condamnarea primită în România viza implicarea sa într-un dosar de retrocedări ilegale în care mai multe terenuri de lângă Capitală au fost trecute în mod fraudulos în posesia sa, folosind documente și revendicări considerate nefondate de instanță. Justiția română a stabilit că prințul și-a însușit ilegal proprietăți ce nu îi aparțineau.

Avocații lui Paul-Philippe au susținut în repetate rânduri că dosarul în care a fost condamnat este motivat politic. Aceștia au afirmat că:

„clientul nostru este persecutat politic”

și că acuzațiile penale formulate împotriva sa nu se bazează pe fapte reale, ci ar avea la bază interese de altă natură.

După decizia luată de instanța din Malta în august 2024, care a refuzat extrădarea, România a inițiat o nouă procedură, de data aceasta pe teritoriul Franței. Este prima acțiune de acest fel de la eșecul în fața autorităților malteze. Momentan, nu s-a stabilit o dată exactă pentru audierea privind extrădarea din Franța, dar procedura este în curs, conform comunicărilor oficiale dintre cele două state.

Autoritățile române încearcă astfel, pentru a treia oară, să aducă în țară pe cel cunoscut drept „Prințul Paul”, pentru a-și ispăși pedeapsa.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨