Warren Buffet triumfă în contextul fluctuațiilor burselor în timp ce alți investitori se confruntă cu pierderi semnificative

Data actualizării: 6 aprilie 2025

Warren Buffet, președintele grupului multinațional Berkshire Hathaway, sfidează tendințele de pe piețele de investiții, reușind să obțină profituri substanțiale, în timp ce activele celor mai mulți miliardari sunt în scădere în 2025. În primele luni ale acestui an, legendarul investitor a obținut profituri de 12,7 miliarde de dolari, iar activele totale depășesc 155 de miliarde de dolari, în pofida fluctuațiilor burselor internaționale, pe fondul tensiunilor comerciale declanșate de politicile de tarife agresive ale președintelui Donald Trump.

Cum a reușit Buffet să progreseze în timp ce alți miliardari pierd?

Averea lui Elon Musk a scăzut cu 130 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni, fiind acum la nivelul de 302 miliarde de dolari, iar Jeff Bezos a pierdut 45,2 miliarde de dolari, fiind acum la nivelul de 193 de miliarde de dolari. În acest context, Warren Buffett —prin intermediul companiei Berkshire Hathaway — a adoptat o perspectivă pe termen lung. A făcut manevre calculate, dar îndrăznețe, renunțând la acțiuni în domeniul tehnologiei informaționale, precum cele de la Apple și Bank of America, dar a accelerat investițiile în grupurile comerciale japoneze.

În ultimele luni, Buffett a amplificat cotele participative ale Berkshire pe principalele grupuri nipone aflate în ascensiune — Mitsui, Mitsubishi, Sumitomo, Itochu și Marubeni. Acestea sunt firme industriale care au roluri cruciale în economia Japoniei. În acest context, cota de piață a grupului multinațional Berkshire Hathaway a depășit 1.140 de miliarde de dolari, devansând companii precum Tesla și facilitând creșterea veniturilor lui Buffett.


Impactul politicilor lui Trump asupra piețelor de investiții

Politicile bazate pe taxe comerciale agresive aplicate de președintele Trump au generat haos în rețelele internaționale de aprovizionare, afectând puternic încrederea investitorilor. Cota industrială a bursei Dow Jones a scăzut vineri cu 2.231 de puncte, ceea ce este cea mai accentuată devalorizare după luna martie 2020. Indicele S&P 500 a scăzut cu 6%, devarorizându-se cu 5.000 de miliarde de dolari în doar 48 de ore, iar cota Nasdaq a scăzut cu 5,8%. Grupul de evaluare JP Morgan a redus estimările privind evoluția PIB-ului SUA în 2025 la o scădere de 0,3%, de la o estimare de creștere de 1,3%. Michael Feroli, economist-șef al companiei, anticipează acum o recesiune pe trimestrele trei și patru, de minus 1,0%, respectiv minus 0,5%.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨