Putin si Trump in ecuatia problema iraniana schimbari dramatice asteptate in Orientul Mijlociu

În Teheran, se resimt tot mai multe temeri privind viitorul relațiilor cu Vladimir Putin și Donald Trump. Apropierea dintre Moscova și Washington stârnește neliniști, întrucât Iranul se teme că ar putea deveni o monedă de schimb în aceste relații diplomatice.
Rusia si SUA: Apropiere sau distanțare?
Conversația recentă dintre liderii celor două mari puteri nu a făcut decât să intensifice aceste îndoieli. O declarație a Casei Albe a stârnit un val de reacții, subliniind că Putin și Trump „împărtășesc opinia că Iranul nu ar trebui să fie niciodată în măsură să distrugă Israelul”. În acest context, un atac israelian asupra programului nuclear iranian pare mai aproape ca oricând.
Analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace, sugerează că această declarație ar putea indica o disponibilitate a Moscovei de a sacrifica Teheranul pentru a restabili legăturile cu Washingtonul. Totuși, întrebarea rămâne: „Dar există vreun adevăr în asta?”
Relațiile dintre Rusia și Iran
Nu este o noutate faptul că există suspiciuni între Rusia și Iran. Precauția față de intențiile Moscovei este bine înrădăcinată în rândul elitei iraniene și al societății iraniene în general. Există temeri că Moscova ar putea încerca să „vândă” Teheranul către americani. Însă, contextul actual este diferit de cel de acum câțiva ani.
După eforturile Occidentului de a izola Rusia, în urma invadării Ucrainei, relațiile cu Iranul au devenit o prioritate pentru Kremlin. Iranul este acum un partener militar important și crucial pentru unele dintre proiectele internaționale majore ale Moscovei.
Încălzirea legăturilor dintre Rusia lui Putin și Iran se potrivește foarte bine cu strategia Kremlinului de a întoarce spatele Occidentului, o tendință pe care războiul din Ucraina nu a făcut decât să o accelereze. În plus, nu există garanții că o relație mai bună cu Occidentul este, de fapt, realizabilă pentru Kremlin.
Moscova ar putea condamna un eventual atac asupra Iranului, însă nu dorește ca acesta să dețină o armă nucleară. Un rezultat ideal pentru Moscova ar fi dacă ar fi implicată într-un acord nuclear între Teheran și Washington, eventual asigurând implementarea unui astfel de acord.
În concluzie, Rusia va încerca, probabil, să liniștească Statele Unite și să transmită că nu se va implica dacă Washingtonul va intra într-o confruntare militară cu Iranul. O criză majoră în Orientul Mijlociu nu va fi rezolvată la Moscova. Va fi rezolvată de triunghiul SUA-Iran-Israel. Rusia este condamnată să rămână pe margine”.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨