Statele Unite renunță la colaborarea cu Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei

Recent, Statele Unite au decis să se retragă din cadrul Centrului internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA). Acest gest a fost justificat prin „schimbarea priorităților” ale guvernului american, potrivit directorului organizației.
Rezultatele muncii ICPA
ICPA a reușit să adune până în prezent aproximativ 3.700 de probe care ar putea fi folosite în cazul unor eventuale acuzații de crime de război împotriva Rusiei. Organizația adună anchetatori din mai multe țări europene și din Statele Unite, lucrând sub egida organului judiciar al UE, Eurojust.
Președintele Eurojust, Michael Schmid, a fost cel care a anunțat oficial retragerea Statelor Unite din proiect. „Cu câteva săptămâni în urmă, Statele Unite au anunțat că se retrag (…), din păcate, din cauza unei schimbări a priorităților în cadrul Ministerului Justiției”, a declarat Michael Schmid.
Contribuția SUA la ICPA
Statele Unite au avut un rol semnificativ în susținerea financiară a grupului, furnizând de asemenea și probe pentru baza de date a acestuia. În noiembrie 2023, SUA au investit o sumă de un milion de dolari în activitatea ICPA. Michael Schmid estimează că investițiile financiare vor trebui să fie acoperite din fondurile Uniunii Europene.
„Real vorbind, nu știm ce se va întâmpla în viitor, dar intenția noastră este să continuăm”, a mai adăugat Michael Schmid, subliniind angajamentul ICPA de a continua să adune dovezi, chiar și în absența participării Statelor Unite.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨