Azerbaidjan solicita Armeniei indeplinirea cerintelor sale pentru semnarea tratatului de pace

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a insistat miercuri ca Armenia să îndeplinească „cerințele legitime” ale țării sale înainte ca cele două republici ex-sovietice să poată semna tratatul de pace convenit luna trecută. Aceasta vine în contextul în care autoritățile de la Baku cer de multă vreme Erevanului să modifice Constituția Armeniei pentru a înlătura pretențiile teritoriale asupra regiunii Nagorno-Karabah.
Contextul conflictului
Regiunea Nagorno-Karabah a fost capturată de Azerbaidjan de la forțele separatiste armene în 2024. De atunci, cele două țări au fost într-un conflict continuu privind teritoriul disputat. Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru controlul acestei regiuni, după prăbușirea URSS și din nou în 2020. În 2023, Azerbaidjanul a reușit să captureze întreaga zonă într-o ofensivă de 24 de ore.
„Cerințele noastre sunt cunoscute de Armenia, nu sunt noi. Le-am exprimat de mult timp, dar încă nu am primit niciun răspuns serios din partea Armeniei”, a declarat Ilham Aliev.
Ce cere Azerbaidjanul?
Liderul azer a insistat că Armenia trebuie să îndeplinească „cererile legitime” ale Azerbaidjanului înainte țările din Caucaz să poată semna un tratat de pace. Cererile includ dizolvarea grupului OSCE de la Minsk, un grup de mediatori internaționali înființat în 1991 pentru a încuraja o soluție la conflict. De asemenea, Ilham Aliev a reiterat cererea de a elimina din constituția Armeniei o referire care susține pretențiile teritoriale asupra Nagorno-Karabah. Amendarea Constituției Armeniei ar necesita un referendum.
Erevanul a anunțat că este gata să semneze fără întârziere tratatul de pace, iar premierul armean a anunțat un referendum pentru modificarea Constituției pentru 2027. În acest context, Ilham Aliyev a declarat miercuri că Baku „nu pune nicio condiție suplimentară” pentru semnarea tratatului.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨