Activiști străini obligați să părăsească Germania după proteste împotriva ofensivei israeliene din Gaza

Autoritățile de imigrare din Berlin au stabilit că trei cetățeni europeni și un american trebuie să părăsească Germania din cauza acuzațiilor de antisemitism și sprijin pentru terorism, după ce au protestat împotriva ofensivei israeliene în Gaza, potrivit unui avocat care reprezintă două dintre cele patru persoane.
Cei patru activiști – doi din Irlanda, unul din Polonia și unul din SUA – au fost informați că trebuie să plece până pe 21 aprilie sau să fie deportați din cauza unor acuzații care includ scandarea de sloganuri pro-palestiniene. Într-o declarație comună, grupul a spus expulzarea lor face parte dintr-o încercare de a „reduce la tăcere vocile pro-palestiniene și disidența politică”.
Decizia Autorităților
Autoritățile își bazează decizia, care este contestată de protestatari, pe o prevedere care permite ca cetățenii străini să fie deportați dacă prezintă un pericol pentru societate. Departamentul pentru Interne și Sport din Berlin, care este responsabil pentru biroul de imigrare al orașului, a confirmat că i-a notificat pe cei patru activiști că permisele lor de ședere au fost reziliate.
Decizia are legătură cu protestele de la Universitatea Liberă din Berlin din octombrie 2024, când „un grup violent de indivizi mascați” a intrat în clădire și a provocat „pagube materiale semnificative, inclusiv graffiti”.
Reacția Avocatului Protestatarilor
Alexander Gorski, un avocat specializat în domeniul apărării penale și al migrației care îi reprezintă pe doi dintre protestatarii din Berlin, a declarat că nu a mai văzut niciodată un caz de deportare care să invoce conceptul de Staatsräson – ideea că securitatea Israelului este o parte centrală a interesului național al Germaniei – ca parte a motivelor deciziei autorităților.
„Ei susțin practic că, din cauza Staatsräson, este nevoie de cea mai severă acțiune pe care o cunoaște legea germană a migrației”, a spus el. „Nu am mai văzut niciodată o astfel de formulare politică”.
El a adăugat că rămâne neclar exact ce au fost acuzați cei patru la acel moment: „Poliția a susținut că clienții noștri au participat la efortul de a ocupa universitatea”, a spus el. „Cu toate acestea, poliția nu a predat dosarul procurorului de stat. Nu ni s-a acordat acces la dosare”.
Gorski a spus că nu este prima dată când autoritățile germane folosesc legea migrației ca „instrument de represiune împotriva mișcărilor sociale”. El a spus că a observat mai multe cazuri, după atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Gorski a spus că a întâlnit mai mult de o duzină de cazuri de palestinieni și alți arabi al căror statut de refugiat sau permis de reședință au fost revocate din cauza participării la mitinguri pro-palestiniene sau a postărilor pe rețelele de socializare considerate a sprijini terorismul.
Cazul este cea mai recentă ilustrare a tensiunilor din Germania după atacurile Hamas din 7 octombrie și de atacul israelian asupra Fâșiei Gaza, care a ucis peste 50.000 de palestinieni. Liderii politici germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o creștere bruscă a numărului de cazuri de antisemitism raportate după 7 octombrie.
În timp ce încearcă să contracareze această tendință, criticii i-au acuzat pe acești lideri de sprijin necondiționat pentru Israel și de suprimarea libertății de exprimare în Germania.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨