Suedia investește în modernizarea adăposturilor antiatomice în contextul unei tensiuni geopolitice crescânde

Suedia a anunțat recent că va aloca o sumă semnificativă de 100 de milioane de coroane (echivalentul a 9,24 milioane de euro) pentru inspecția, controlul și modernizarea adăposturilor antiatomice. Această decizie vine într-un context în care autoritățile suedeze au avertizat repetat că țara trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unui război.
Contextul geopolitic tensionat
În luna ianuarie, premierul Suediei, Ulf Kristersson, a menționat că țara sa „nu este în război, dar nici pace nu există,” făcând referire la atacuri hibride, posibile sabotaje în Marea Baltică și conflicte purtate pe teritoriul său de agenți indirecți. Suedia, cu aproape 64.000 de adăposturi, este una dintre țările cu cel mai mare număr de buncăre din lume.
Planuri de modernizare
Din 2024, Agenția Suedeză de Urgență Civilă (MSB) a intensificat inspecțiile și controalele acestor adăposturi, unele dintre ele fiind suficient de mari pentru a găzdui mii de oameni simultan. Potrivit MSB, aceste adăposturi de apărare civilă oferă protecție împotriva undelor de șoc și a fragmentelor de bombă, împotriva exploziei și valurilor de căldură provocate de o armă nucleară, împotriva precipitațiilor radioactive, gazului de la arme chimice și armelor biologice. Suedia, care a devenit membru NATO în martie 2024, investește pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale serviciilor de urgență în caz de conflict, pentru a-și consolida securitatea cibernetică și pentru a suplimenta stocurile de medicamente.
Un proiect vast de modernizare a adăposturilor mari, capabile să găzduiască mii de oameni, este, de asemenea, în curs de desfășurare, a anunțat MSB într-un comunicat publicat recent. Aceste lucrări se vor întinde „pe doi-trei ani”, a precizat Agenția. Până în prezent, au început lucrările la 25 din cele 80 de adăposturi speciale. În 2025, MSB intenționează să înlocuiască filtrele de aer ale adăposturilor pentru a îmbunătăți protecția împotriva atacurilor cu arme chimice și radioactive.
După sfârșitul Războiului Rece, Suedia își redusese cheltuielile militare, dar a inversat tendința după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Autoritățile suedeze și-au reactivat conceptul de „apărare totală” în 2015 și au intensificat acest efort după invazia Ucrainei în 2022, numind un ministru al Apărării Civile, care să îl ajute pe ministrul Forțelor Armate pentru a mobiliza întreaga societate, atât militari cât și civili.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨