Aproape 300.000 de victime ar putea rezulta dintr-un megacutremur urmat de tsunami, avertizează Japonia

Data actualizării: 31 martie 2025

Japonia, o țară expusă cutremurelor de amploare, a emis recent o estimare potrivit căreia un megacutremur cu o magnitudine de aproximativ 9 grade pe scara Richter ar putea duce la moartea a până la 298.000 de oameni. Această catastrofă naturală ar fi urmată inevitabil de un tsunami devastator.

Estimări revizuite

Estimarea a fost prezentată de Guvernul de la Tokyo și realizată de un grup de experți. Această cifră reprezintă o revizuire a previziunilor anterioare, realizate în 2012 și 2013, care estimau 323.000 de decese. Această scădere a fost posibilă datorită creșterii numărului de clădiri rezistente la cutremur și a întăririi sistemului de evacuare a populației în caz de tsunami, arată The Japan Times.

Cu toate acestea, obiectivele Guvernului de a reduce decesele cu 80% și numărul de clădiri avariate cu 50% până la sfârșitul anului financiar 2023 nu au fost încă atinse.


Un șanț submarin de 800 km

Fosa Nankai, un șanț submarin de 800 km, se află în sudul Japoniei, acolo unde două plăci tectonice se întâlnesc. Pe măsură ce se mișcă, plăcile înmagazinează cantități mari de energie care, atunci când este eliberată, poate provoca cutremure sau megacutremure în regiune.

În decursul ultimilor 1.400 de ani, megaseisme în fosa Nankai s-au produs la fiecare 100 până la 200 de ani. Cel mai recent a avut loc în 1946. Oamenii de știință susțin că prezicerea seismelor este extrem de dificilă. În ianuarie însă, un panel guvernamental a declarat că probabilitatea ca un astfel de megaseism să survină în următorii 30 de ani a crescut ușor, riscul producerii fiind cuprins între 75% și 82%.

Agenția meteorologică japoneză (JMA) a emis primul său „aviz de megaseism” după devastatorul cutremur din 2011, care a declanșat un tsunami mortal și a provocat catastrofa nucleară de la Fukushima.

Această alertă a JMA privind un megaseism a urmat unui cutremur cu magnitudinea 7,1 produs în sudul Japoniei și în urma căruia 14 persoane au fost rănite. Alerta a fost ridicată după o săptămână, dar a provocat o penurie de orez și de alte produse de bază în toată regiunea afectată.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨