Implicatiile deciziilor lui Trump asupra ajutorului militar pentru Ucraina

Pe data de 24 martie 2025, la Riad, s-a desfășurat o nouă rundă de discuții între delegațiile ucraineană și americană. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat un progres semnificativ, la fel ca și în cazul întâlnirilor anterioare. Ucraina a suferit deja de pe urma deciziilor impulsive ale lui Donald Trump, cum ar fi suspendarea temporară a ajutorului militar și reluarea ulterioară a acestuia.
Deciziile lui Trump și impactul lor asupra Ucrainei
Dacă Trump decide, din nou, să oprească asistența militară a Statelor Unite pentru Ucraina, Congresul SUA nu l-ar putea opri. Conform lui Colby Badhwar, analistul militar al The Insider, ceea ce îl reține pe Trump sunt beneficiile financiare pe care contractele militare le aduc industriei de apărare din SUA. Trump are la dispoziție și o altă opțiune, ca răspuns la refuzul lui Vladimir Putin de a face pași veritabili către o încetare a focului. El ar putea ridica nivelul sancțiunilor, dar ar putea suplimenta și sprijinul militar pentru Ucraina.
„Ucraina nu se află numai sub bombardamentul armatei ruse, ci și la cheremul haosului politic care a cuprins Washingtonul.”
Structura ajutorului militar pentru Ucraina
În ultimii trei ani, cel mai important program de asistența de securitate al SUA pentru Ucraina a fost Presidential Drawdown Authority (PDA), care îi permite Președintelui să acorde articole și servicii de apărare din inventarul Departamentului Apărării. Congresul a mărit acest plafon în nenumărate rânduri și, de astăzi, președintele Trump mai are la dispoziție câteva miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.
Trump trebuie să facă, totuși, doar câțiva pași-cheie. În primul rând, ca răspuns la opoziția lui Putin, președintele american ar trebui să adopte o campanie de presiune maximă împotriva Rusiei. În al doilea rând, Statele Unite își vor reafirma angajamentul total față de NATO, dar în termeni noi, care vor fi conveniți de toți membrii în luna iunie, la viitorul Summit de la Haga. În al treilea rând, președintele Trump va îndruma Biroul de Management și Buget să colaboreze cu Pentagonul și Congresul la un plan, tocmai pentru a ajunge la 5% din PIB-ul cheltuielilor pentru apărare până în 2028.
„Trebuie să existe o cale de mijloc între predictibilitatea nehotărâtă a Administrației Biden și imprevizibilitatea haotică a președintelui Trump.”
Alternativa, avertizează analistul militar al The Insider, este un eșec pentru toate părțile implicate – Statele Unite, Ucraina și toți ceilalți aliați și parteneri. „O relație productivă și reciproc avantajoasă este încă posibilă și este cu adevărat necesară dacă există vreo speranță de a rezista cu succes agresiunii continue din partea CRINK. Menținerea unei Ucraine bine aprovizionate înseamnă că revitalizarea bazei industriale de apărare atrofiate a SUA continuă, aducând, în ultimă instanță, o pace durabilă în Europa.”
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨