Rusia denunta prezența militară franceză în Mayotte și o consideră ilegală

Rusia a exprimat joi critici severe la adresa intensificării prezenței militare franceze în Mayotte, acuzând Franța de controlul „ilegal” asupra Arhipelagului. Reacția vine după anunțul recent privind consolidarea forțelor militare franceze în acest teritoriu aflat peste mări.
Opinii critice la adresa Franței
„Rusia se opune sistematic militarizării nejustificate a tuturor teritoriilor, care ar putea avea consecințe periculoase pentru pacea și securitatea anumitor regiuni. Acest lucru se aplică pe deplin zonei extrem de sensibile a Oceanului Indian”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a criticat ”aspirațiile” președintelui Franței, Emmanuel Macron, care le depășesc pe cele ale Uniunii Europene. ”Aspirațiile militare ale Administrației președintelui francez le depășesc pe cele ale Uniunii Europene”, a insistat Maria Zaharova.
Mayotte, un punct de tensiune
Mayotte este un departament francez din Oceanul Indian, a cărei suveranitate este încă revendicată de Comore, o țară independentă de Franța din 1975. Maria Zaharova face referire la declarațiile ministrului pentru Teritoriile Franceze de Peste Mări, Manuel Valls, care ar fi sugerat un ”proiect de construcție” a unei noi baze militare. Totuși, echipa sa a precizat că Valls a vorbit despre „susținerea bazei navale” existente în Mayotte, nu despre crearea unei noi baze militare.
Statul Comore a criticat inițiativa de militarizare a Arhipelagului, susținând că această măsură ar putea crea tensiuni. „Din punctul nostru de vedere, decizia de militarizare excesivă a Mayotte-ului nu este un răspuns adecvat”, a declarat ministrul de Interne din Comore, Fakridine Mahamoud.
Maria Zaharova a argumentat că ”în virtutea dreptului internațional, această insulă aparține Uniunii Comorelor”. Ea a susținut că baza militară ar servi la asigurarea ”controlului teritoriului de peste mări deținut ilegal”, considerându-l ”unul dintre ultimele vestigii ale epocii coloniale”.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨