ONU avertizeaza ca mortalitatea infantila poate creste din cauza reducerii finantarii programelor internationale

Data actualizării: 25 martie 2025

Rezultatele obținute în lupta împotriva mortalității infantile în ultimele decenii pot fi anulate din cauza reducerii ajutorului internațional, a avertizat recent Organizația Națiunilor Unite (ONU). Acest avertisment vine în contextul în care Administrația președintelui SUA, Donald Trump, a tăiat majoritatea programelor desfășurate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), principala agenție de ajutor internațional a Washingtonului.

Impactul reducerii finanțării

Conform raportului anual publicat de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, efectele reducerii finanțării vor fi cel mai puternic resimțite în țările cu rate ridicate ale mortalității infantile, cum ar fi Africa Subsahariană și Asia de Sud.

„Mai simplu spus, dacă sprijinul pentru serviciile de salvare a vieții nu este susținut, multe țări se pot aștepta la o reapariție a deceselor de nou-născuți și copii”, se arată în raport.

În 2023, mortalitatea copiilor sub vârsta de cinci ani a continuat să scadă, cu 4,8 milioane de decese înregistrate, printre care 2,3 milioane de nou-născuți sub o lună.


Efectele deja vizibile

Fouzia Shafique, director asociat pentru sănătate al UNICEF, subliniază că unele efecte se fac deja resimțite: lipsa personalului medical, închiderea clinicilor, întreruperea programelor de vaccinare și lipsa tratamentelor, spre exemplu pentru malarie. Astfel de probleme sunt observabile în Etiopia, unde această boală face ravagii în prezent, notează ea. În plus, țara se confruntă cu o lipsă de teste de diagnostic, de plase de țânțari tratate cu insecticid și de resurse pentru campaniile de eradicare a țânțarilor.

Un al doilea raport, realizat de aceleași agenții, atrăgea atenția asupra unei cvasi stagnări a numărului de copii născuți morți, un total de circa 1,9 milioane în 2023. „În fiecare zi, peste 5.000 de femei trec prin experiența sfâșietoare de a naște un copil mort”, subliniază documentul. Cu îngrijire medicală în timpul sarcinii și asistență adecvată la naștere, multe dintre aceste tragedii ar putea fi evitate – la fel ca și numeroase nașteri premature.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨