Reglementările financiare relaxate ale UE pot duce la un nou colaps financiar

Data actualizării: 24 martie 2025

Demersul Comisiei Europene de a simplifica și raționaliza reglementarea financiară este privit cu îngrijorare de către reprezentanții principalelor autorități de supraveghere financiară. Există temeri că măsurile de protecție pot fi diluate, ceea ce ar putea duce la un nou colaps financiar.

Dezbaterea privind dereglementarea financiară

Reprezentanții autorităților de supraveghere financiară din UE, inclusiv Dominique Laboureix, șeful Comitetului Unic de Rezoluție, au declarat că sunt hotărâți să prevină eliminarea măsurilor de prevenire a crizelor. Aceștia sunt de părere că dacă reglementările financiare sunt relaxate și nivelul de protecție financiară scade, sistemul financiar nu va fi pregătit să facă față volatilității. Acest lucru ar putea duce la crize financiare, care ar putea inhiba creșterea economică.

„Dacă este vorba despre dereglementare și scăderea nivelului de protecție financiară, nu vom fi pregătiți să facem față volatilității. Asta înseamnă crize, ceea ce înseamnă mai puțină creștere,” a declarat Dominique Laboureix.

Rolul Comitetului Unic de Rezoluție

Comitetul Unic de Rezoluție este o agenție a UE înființată la Bruxelles în 2015, ca parte a unui set mai larg de reforme cunoscut sub numele de „uniunea bancară”. Agenția se ocupă de băncile falimentare din zona euro. Intervenția sa în această situație este neobișnuită, dar necesară în lumina planurilor Comisiei Europene de a reduce drastic domeniul de aplicare al normelor de publicare a informațiilor privind durabilitatea companiilor.


În plus, Comisia revizuiește normele privind capitalul pentru bănci și asigurători, ca parte a planurilor de stimulare a activității și a creșterii pieței financiare. Aceste măsuri sunt privite cu îngrijorare de către reprezentanții autorităților de supraveghere financiară, care cred că relaxarea reglementărilor ar putea pune în pericol stabilitatea financiară.

Frank Elderson, vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al BCE, a subliniat că, după criza financiară din 2008, Guvernele din zona euro au cheltuit 1.500 de miliarde de euro pentru sprijinirea capitalului și 3.700 de miliarde de euro pentru sprijinirea lichidităților sistemului financiar. Acesta a atras atenția asupra importanței de a nu relaxa reglementările financiare și a menține funcțiile de supraveghere care previn repetarea unei astfel de crize.

„Nu trebuie să fim relaxați și să spunem că următorul deceniu va fi roz – trebuie să fim precauți în ceea ce privește eliminarea funcțiilor de supraveghere care ar putea duce la repetarea acestei situații.” a declarat Elderson.

În concluzie, relaxarea reglementărilor financiare poate avea consecințe grave pentru stabilitatea financiară. Este esențial ca autoritățile de supraveghere financiară să fie vigilente și să mențină măsurile de protecție pentru a preveni un nou colaps financiar.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨