Comisia Europeana incearca sa stabileasca norme de gestionare a riscurilor pentru banci in contextul disputelor comerciale

Data actualizării: 24 martie 2025

Consultarile pentru stabilirea unui cadru de gestionare a riscurilor de catre banci au fost lansate recent de Comisia Europeana. Acest demers are loc in contextul tensionat al disputelor comerciale internationale.

Carta pentru Revizuirea Fundamentală a Practicilor Comerciale (FRTB)

Carta pentru Revizuirea Fundamentală a Practicilor Comerciale (FRTB), introdusa prin mecanismul Basel III, are rolul de a implementa tehnici mai sofisticate de gestionare a riscurilor. Aceasta permite alinierea volumului capitalului la riscurile existente pe piete, conform anuntului facut de Comisia Europeana.

In 2021, Comisia Europeana a amanat cu un an, pana pe 1 ianuarie 2026, data aplicarii normelor FRTB. Acest lucru a fost facut in contextul sincronizarii cu alte jurisdictii globale majore. Cu exceptia sistemului bancar, Uniunea Europeana a aplicat standardele Basel III incepand de la 1 ianuarie 2025.


Exista riscul ca alte zone financiare sa intarzie aplicarea normelor.

Penalizarea bancilor din Uniunea Europeana

Recentele evolutii internationale indica posibile intarzieri in alte jurisdictii. Acest lucru genereaza preocupari privind egalitatea standardelor si impactul asupra bancilor din Uniunea Europeana. Comisia Europeana mentine vigilenta, pentru a putea evita penalizarea bancilor din Uniunea Europeana active pe plan international, precum si pentru a mentine competitivitatea acestora in raport cu banci din state terte.

Printre optiunile analizate de expertii Comisiei Europene se numara aplicarea noilor normele de prudenta bancara de la 1 ianuarie 2026, amanarea cu un an a implementarii sau introducerea unor amendamente punctuale pentru urmatorii trei ani.

Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa adopte masuri suplimentare pentru a se proteja de riscurile asociate calamitatilor naturale si schimbarilor climatice. Acest lucru a fost declarat recent de Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind importanta actiunilor pentru protejarea sistemului financiar.

Ne confruntam cu un volum tot mai mare de factori climatici si asociati mediului natural de care trebuie sa tinem cont pentru a ne respecta mandatul. Acesta este un principiu fundamental al activitatilor noastre in cadrul Bancii Centrale Europene, a declarat Frank Elderson.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨