Persoanele singure din Italia pot adopta copii din străinătate după anularea unei legi vechi de 40 de ani

Data actualizării: 21 martie 2025

Curtea Constituțională a Italiei a anulat o lege care data de 40 de ani și care permitea adopțiile doar pentru cuplurile căsătorite, deschizând astfel calea ca și persoanele singure să poată adopta copii din alte țări. Această decizie vine într-un context în care numărul solicitărilor de adopție a copiilor străini este în scădere.

Adopțiile pentru persoanele singure, o practică comună în Europa

Prin această decizie, Italia se aliniază la practica altor țări europene precum Germania, Franța, Marea Britanie și Spania, care permit deja adopțiile de către persoane singure. Curtea a argumentat că interzicerea adopțiilor de către persoanele singure „riscă să submineze eficiența respectării dreptului copilului de a crește într-un mediu familial stabil și armonios”.

Reacții la modificarea legii adopțiilor

„Această decizie subliniază nevoia de a actualiza legea italiană a adopțiilor pentru a reflecta schimbările sociale și familiale”, a declarat Paolo Limonta, președintele CIAI, o asociație italiană dedicată adopțiilor copiilor din străinătate.

Partidul de dreapta Liga, parte a coaliției de guvernare a premierului Giorgia Meloni, susține că legea adopțiilor trebuie modificată, în urma acestei hotărâri și a „declinului îngrijorător al adopțiilor internaționale”.


În Italia, judecătorul este cel care decide dacă un cuplu poate adopta un copil, după o anchetă socială amănunțită desfășurată de psihologi și de asistenți sociali. „Interesul primar care trebuie protejat este cel al copilului. Bunăstarea copiilor nu depinde în mod semnificativ de statutul marital al părinților sau dacă aceștia sunt despărțiți, singuri sau de același sex, ci este garantată de calitatea relațiilor de familie”, se arată într-un comunicat al CIAI.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨