Suedia vizează combaterea criminalității cu ajutorul inteligenței artificiale și recunoașterii faciale

Data actualizării: 4 iulie 2025

Guvernul suedez a propus recent ca Politia să utilizeze tehnologia de recunoaștere facială în timp real, bazându-se pe ajutorul oferit de inteligența artificială, pentru a combate criminalitatea. Acest demers vine în contextul în care autoritățile caută noi instrumente pentru a opri valul de infracțiuni uneori violente care au zguduit țara nordică în ultimii ani.

Legea propusă și modul de implementare

Legea propusă ar permite Poliției să utilizeze tehnologia AI pentru a localiza sau identifica persoane în legătură cu infracțiuni grave, precum traficul de persoane, răpirea și crima.


„Pentru a combate criminalitatea bandelor și a restabili securitatea în societate, Poliția trebuie să aibă acces la instrumente eficiente”, a declarat ministrul Justiției, Gunnar Strommer.

Guvernul suedez a declarat că noua lege, care urmează să fie supusă votului Parlamentului și care, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare la începutul anului 2026, va respecta legile privind integritatea personală și va fi utilizată numai în chestiuni de importanță deosebită.

Contextul violenței în Suedia

Suedia este afectată de violența bandelor de mai bine de un deceniu și, în 2023, ultimul an pentru care există statistici comparabile, avea de departe cea mai mare rată de violență armată mortală pe cap de locuitor din UE. În 2023, 55 de persoane au fost împușcate mortal în timpul a 363 de cazuri de atacuri cu arme de foc separate, într-o țară cu o populație de doar zece milioane de locuitori. Prin comparație, în celelalte trei țări nordice – Norvegia, Finlanda și Danemarca – s-au înregistrat doar șase cazuri de persoane ucise cu arme de foc în total. Violența a ajuns să eclipseze orice alt subiect în politica suedeză, alimentând ascensiunea unei coaliții de dreapta, care a ajuns la putere în 2022, cu sprijinul extremei-drepte.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨