Posibilitatea ca SUA să renunțe la conducerea NATO după 75 de ani studiată de Trump. Impactul asupra Europei și viitorul ultimului SACEUR

Pentru prima dată în istoria de 75 de ani, Statele Unite ale Americii iau în considerare posibilitatea de a renunța la comanda NATO. Acest plan al președintelui Donald Trump de a reduce costurile ar putea implica o economie de 350 milioane de dolari în primul an, dar ar pune capăt dominației militare a SUA în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Generalul american Christopher G. Cavoli, care ocupă poziția de Comandant Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR) din 1 iulie 2022, ar putea fi ultimul SACEUR din istorie. El a luptat în războaiele din Golf și din Afganistan și a ocupat funcția de comandant general al Armatei Statelor Unite în Europa și Africa din octombrie 2020 până în iunie 2022.
Planuri de renunțare la comanda NATO în Europa
Planurile de renunțare la comanda NATO în Europa au apărut la mai puțin de o săptămână după ce președintele american s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Washington. Potrivit unor personalități militare americane, această mișcare ar putea însemna primul pas către retragerea SUA din alianță.
„Decizia Statelor Unite să renunțe la rolul de comandant suprem aliat al NATO ar fi văzută în Europa ca un semnal semnificativ al părăsirii alianței. Ar fi o greșeală politică de proporție epică și, odată ce renunțăm la ea, nu vom putea da înapoi. Am pierde o enormă de influență în cadrul NATO și ar fi văzut, în mod corect, ca primul pas către părăsirea Alianței în ansamblu”, a declarat James Stavridis într-un email, care a fost SACEUR și șef al Comandamentului European din 2009 până în 2013.
Combinarea EUCOM și AFRICOM, o posibilitate?
Se discută și despre posibilitatea combinării comandamentelor din Europa și Africa, ceea ce ar putea fi problematic, deoarece regiunile sunt masive și prezintă o multitudine de probleme. Acestea au fost combinate până când Comandamentul Africa a fost creat în 2007, sub președintele George W. Bush.
„Combinând comanda americană europeană și comanda SUA din Africa într-o singură unitate, se creează o comandă mega combatantă care este într-adevăr prea mare pentru a putea fi gestionată în mod realist”, a scris James Stavridis într-un e-mail.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨