Kirsty Coventry, prima femeie și primul african la conducerea Comitetului Internațional Olimpic

Kirsty Coventry, originară din Zimbabwe, a fost aleasă președinte al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), devenind astfel prima femeie, prima persoană din Africa și cel mai tânăr președinte al acestei organizații cu o tradiție de 130 de ani. Coventry, în vârstă de 41 de ani, a fost o înotătoare de succes, câștigând șapte din cele opt medalii olimpice ale Zimbabwe, inclusiv două medalii de aur la 200 metri spate la Jocurile din 2004 și 2008.
Victorie istorică
„Tânăra fată care a început să înoate în Zimbabwe acum atâția ani nu ar fi putut visa niciodată la acest moment”, a declarat Coventry, care a învins șase contracandidați de sex masculin pentru a câștiga alegerile, conform BBC. Pentru a se impune în cursă, a avut nevoie de un singur tur de scrutin, obținând o majoritate generală imediată în cadrul votului secret, cu 49 din cele 97 de voturi disponibile.
Provocări uriașe în mandat
În calitate de noul lider al Comitetului, Coventry va trebui să se ocupe imediat de câteva probleme urgente, printre care drepturile sportivilor transgender și provocările generate de criza climatică. „Sunt deosebit de mândră să fiu prima femeie președinte al CIO și, de asemenea, prima din Africa. Sper că acest vot va fi o inspirație pentru mulți oameni”, a mărturisit Coventry. În timpul campaniei sale, ea a promis să modernizeze CIO, să promoveze durabilitatea, să adopte tehnologia și să le dea mai multă putere sportivilor. A pus un accent deosebit pe protejarea sportului feminin, susținând o interdicție generală a femeilor transgender de a concura în probele olimpice feminine. În Zimbabwe, Coventry s-a confruntat cu critici în calitatea sa de ministru al Sportului din 2018, dar a ales să își apere legăturile cu Guvernul controversatului președinte Emmerson Mnangagwa. Interferența Guvernului în fotbal a dus la interzicerea de către FIFA a participării Zimbabwe la jocurile internaționale din 2022, iar în 2024 Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Mnangagwa și altor înalți oficiali pentru corupție și încălcarea drepturilor omului.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨