Excluderea companiilor de armament din SUA, Regatul Unit si Turcia din programul de finantare a apararii UE

Companiile de armament din SUA, Regatul Unit si Turcia ar putea fi excluse de la noul program de finantare a apararii al UE, in valoare de 150 de miliarde de euro. Aceasta masura se va aplica doar in cazul in care tarile de origine nu semneaza pacte de aparare si securitate cu Bruxelles-ul.
Excluderea companiilor de armament
Conform unei propuneri prezentate recent de Comisia Europeana, fondul destinat cheltuielilor pe armament ar fi deschis doar companiilor de aparare din UE si celor din tarile terte care au semnat acorduri de aparare cu blocul comunitar. Propunerea, care trebuie sa fie aprobata de majoritatea statelor UE, ar exclude, de asemenea, orice sisteme de arme avansate pentru care o tara terta are ‘autoritate de proiectare’ sau control asupra utilizarii sale finale.
Impactul asupra sistemelor de aparare
Propunerea ar exclude platforma americana de aparare antiaeriana si antiracheta Patriot, fabricata de RTX, si alte sisteme de arme americane pentru care Washingtonul are restrictii cu privire la locul in care pot fi utilizate. Cel putin 65% din costul produselor ar trebui sa fie cheltuit in UE, Norvegia si Ucraina. Restul ar putea fi cheltuit pe produse din tarile terte care au semnat un pact de securitate.
Kaja Kallas, seful diplomatiei UE, a declarat:
Avem aceasta oportunitate de a revigora cu adevarat industria europeana de aparare
Marea Britanie a facut presiuni sustinute pentru a fi inclusa in initiativa, in special avand in vedere rolul sau cheie in consolidarea capacitatilor de aparare ale continentului. Companiile britanice din domeniul apararii, inclusiv BAE Systems si Babcock International, sunt profund integrate in industria de aparare a unor tari UE precum Italia si Suedia.
Excluderea Marii Britanii si a Turciei va crea mari batai de cap pentru marile companii europene de aparare care au legaturi stranse cu producatori sau furnizori de pe aceste piete. Eforturile anterioare ale Frantei de a delimita cheltuielile de aparare doar pentru companiile din UE s-au lovit de o rezistenta dura din partea unor tari precum Germania, Italia, Suedia si Tarile de Jos, care au legaturi stranse cu producatorii de aparare din afara UE.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨