Tari baltice navigheaza in apele incerte ale politicii lui Trump. Sunt la un punct de cotitura sau la un declin al securitatii?

Data actualizării: 4 iulie 2025

Statele baltice, Lituania, Letonia si Estonia, au fost aliate puternice cu SUA inca de la sfarsitul Razboiului Rece, dar acum se confrunta cu necesitatea de a-si dezvolta apararea regionala pe fondul schimbarilor politicii Washingtonului. Oficialii si expertii din aceste tari exprima ingrijorare cu privire la evolutiile politice de pe celalalt mal al Atlanticului, descriind situatia ca fiind ‘foarte rea’. Este evident ca este nevoie de o concentrare maxima pe ceea ce poate fi facut in mod practic, atat in ceea ce priveste subiectul ‘Ucraina’, cat si NATO.

Rusia – o amenintare reala pentru tarile baltice

Opinia publica din tarile baltice este, asa cum era de asteptat, mai deprimata. Frica este reala si este alimentata de faptul ca, pentru o perioada lunga de timp, regiunea Marii Baltice a fost un punct focal al escaladarii tensiunilor dintre Rusia si NATO. Serviciile de informatii lituaniene au subliniat riscurile pe termen mediu si lung asociate cu capacitatea militara rusa in apropierea flancului estic al NATO.


Desi provocarile sunt evidente, intrebarea-cheie ramane: mai exista loc de manevra strategica sau asistam la o scadere ireversibila a securitatii? Fara indoiala, revenirea presedintelui Donald Trump la Casa Alba a alarmat regiunea baltica. Estonia, Letonia si Lituania, care s-au bazat istoric pe legaturi transatlantice puternice, se confrunta acum cu un peisaj geopolitic in schimbare, unde angajamentele SUA fata de NATO si securitatea europeana sunt din ce in ce mai incerte.

Trump si Putin – o alianta care ingrijoreaza tarile baltice

Un aspect definitoriu al abordarii administratiei Trump a fost viziunea sa tranzactionala asupra aliantelor, contestand presupunerile de lunga durata cu privire la angajamentul SUA in Europa, punand sub semnul intrebarii democratia aliatilor, amenintand Groenlanda si introducand tarife. O alta complicatie a peisajului geopolitic este angajamentul lui Trump cu presedintele rus Vladimir Putin. Aceasta relatie a fost marcata de suspendarea ajutorului militar si a partajarii informatiilor dintre SUA si Ucraina, votul alaturi de Rusia la Organizatia Natiunilor Unite si de intriga in care a fost prins presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, in Biroul Oval, pe 28 februarie.

In ciuda incertitudinilor si provocarilor, statele baltice raman hotarate sa mentina parteneriate solide cu Washington, sprijinind in acelasi timp Ucraina, consolidand securitatea regionala si promovand apararea europeana si o mai mare incredere in sine. Odata cu cresterea amenintarii militare a Rusiei, trupele americane desfasurate in Europa au devenit mai importante ca niciodata.

Lituania a propus un plan de actiune in sase puncte, care vizeaza sprijinirea Ucrainei si a securitatii europene, inclusiv contributii financiare directe la industria de aparare a Ucrainei, sanctiuni economice mai puternice impotriva Rusiei si aderarea accelerata la UE pentru Kiev. In loc sa intre in panica, tarile baltice navigheaza cu vantul schimbarii in panze. Consolidarea cadrelor de securitate si aparare ale UE, mentinerea angajamentului diplomatic cu Washingtonul si consolidarea capacitatilor militare raman esentiale pentru protejarea securitatii regiunii baltice.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨