Conflictul tarifar dintre SUA și Europa periclitează afaceri de 9500 miliarde de dolari anual

Conform Camerei de Comerț Americane de pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU), conflictul tarifar dintre SUA și Europa amenință afaceri transatlantice de 9.500 de miliarde de dolari pe an. AmCham EU, a cărei membri includ giganți precum Apple, ExxonMobil și Visa, a subliniat în raportul său anual că relația dintre SUA și Europa se îngroașă.
Recorduri și pericole în economia transatlantică
În 2024, au fost atinse mai multe recorduri, inclusiv schimburi de bunuri și servicii de 2.000 de miliarde de dolari. Însă raportul AmCham vorbește despre 2025 ca un an de promisiuni și pericole pentru cea mai mare relație comercială din lume.
„Contrar părerilor convenționale, majoritatea investițiilor americane se îndreaptă către Europa, și invers, mai degrabă decât către piețele emergente cu costuri mai reduse”, se arată în raport.
Tensiuni crescânde
În ultima săptămână, Washingtonul a impus taxe vamale la oțel și aluminiu, Uniunea Europeană a stabilit planuri de represalii, iar președintele Donald Trump a amenințat cu taxe vamale de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase din UE. Trump a criticat în mod repetat deficitul comercial de bunuri al SUA din comerțul cu Uniunea Europeană, deși în domeniul serviciilor există un excedent al SUA, și a îndemnat producătorii să producă în America. Potrivit AmCham, schimburile comerciale reprezintă doar o parte a activității comerciale transatlantice, iar adevăratul criteriu de referință este reprezentat de investiții.
Raportul subliniază că vânzările filialelor străine americane în Europa sunt de patru ori mai mari decât exporturile americane către Europa, iar vânzările filialelor europene în Statele Unite sunt de trei ori mai mari decât exporturile europene. Există, de asemenea, un risc de răspândire în comerțul cu servicii, fluxurile de date sau energie, în contextul în care Europa depinde de importurile de gaz natural lichefiat din SUA.
„Efectele de propagare ale conflictului din spațiul comercial nu se vor limita la comerț. Ele se propagă prin toate aceste alte canale, iar interacțiunile sunt destul de semnificative”, a spus Daniel Hamilton, autorul principal al raportului.
Conform aceluiași raport, companiile americane și europene aveau lanțuri valorice interconectate pentru a fi competitive la nivel global, cum ar fi în cazul automobilelor BMW exportate din SUA. „Asta va face lucrurile foarte ineficiente.”, a concluzionat Hamilton.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨