„Dacă vine criza sau războiul”: Ghid suedez încurajează folosirea banilor numerar

Într-o mișcare surprinzătoare, autoritățile din Suedia au trimis cetățenilor un ghid cu titlul „Dacă vine criza sau războiul”, încurajând folosirea banilor numerar în detrimentul plăților digitale. Acest lucru vine ca o surpriză, având în vedere că Suedia și Norvegia au fost printre primele țări care au implementat sistemul de plată digitală.
Plata digitală: o vulnerabilitate?
În pofida avansului tehnologic, sistemul de plată digitală este acum privit ca o vulnerabilitate și o potențială amenințare la adresa securității naționale. În 2018, un fost viceguvernator al băncii centrale suedeze a prevăzut că până în 2025, majoritatea cetățenilor vor folosi plata digitală. Predicția sa s-a dovedit a fi adevărată, în acest moment doar una din 10 plăți se face cu numerar, iar cardul este cea mai frecventă formă de plată.
„Dacă vine criza sau războiul”: un ghid pentru cetățenii suedezi
În noiembrie, Ministerul Apărării din Suedia a trimis în fiecare casă o broșură cu titlul „Dacă vine criza sau războiul”, sfătuind oamenii să utilizeze în mod regulat numerar și să păstreze o rezervă care să ajungă pentru cel puțin o săptămână. Obiectivul este consolidarea gradului de pregătire în caz de criză sau război.
Numerarul: soluție de urgență
Și autoritățile din Norvegia încurajează plata în numerar, într-o încercare de a se proteja împotriva vulnerabilităților soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice. Fostul ministru al Justiției și al Situațiilor de Urgență, Emilie Mehl, a formulat situația în termeni clari: „Dacă nimeni nu plătește cu numerar și nimeni nu acceptă numerar, acesta nu va mai fi o soluție de urgență reală odată ce criza va fi peste noi”.
Într-o lume tot mai digitală, acest apel la folosirea banilor numerar ne reamintește că tehnologia, deși benefică, poate avea și vulnerabilități și că este important să avem planuri de rezervă în caz de criză.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨