Rusia folosește „criptomonede” pentru tranzacțiile de petrol cu China și India

Rusia a recurs la utilizarea criptomonedelor în tranzacțiile de petrol cu China și India. Acest lucru a fost făcut pentru a evita sancțiunile occidentale, conform unor surse care cunosc direct situația. Se pare că Rusia a încurajat public utilizarea criptomonedelor și a adoptat o lege care permite plățile în monedă digitală în comerțul internațional.
Tranzacții cu criptomonede în creștere
Companiile petroliere rusești utilizează bitcoin, ether și stablecoins, cum ar fi Tether, pentru a facilita conversia din yuani și rupii în ruble. Aceasta este o parte mică, dar în creștere, din comerțul global cu petrol al Rusiei, care valoriza 192 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Nici una dintre surse nu a fost de acord să fie identificată din cauza caracterului sensibil al problemei.
Evitarea sancțiunilor prin criptomonede
Criptomonedele au ajutat deja alte țări supuse sancțiunilor americane, precum Iranul și Venezuela, să își mențină economiile în funcțiune, evitând în același timp utilizarea dolarului, moneda preferată pentru tranzacțiile de pe piața mondială a petrolului.
Un exemplu al modului în care funcționează tranzacțiile este următorul: un cumpărător chinez de petrol rusesc plătește o societate comercială (care acționează ca intermediar) în yuani într-un cont offshore. Intermediarul convertește această sumă în criptomonede și o transferă într-un alt cont, iar de acolo este trimisă într-un al treilea cont din Rusia și convertită în ruble.
Monedele tradiționale rămân încă principala metodă de plată în tranzacțiile petroliere ale Rusiei, cu alte soluții de rezervă, inclusiv utilizarea dirhamului din Emiratele Arabe Unite, de exemplu. Potrivit uneia dintre sursele care consiliază Kremlinul, criptomonedele sunt doar una dintre multiplele modalități de a evita problemele legate de plăți.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨